100 emberből 20 marad a faiparban

Ablakfelújítás – 100 emberből 20 marad a faiparban

A szakképzett munkaerő hiánya évtizedes probléma a fa- és bútoripar területén, és mára égetővé vált. A bútorgyártásban mindig is lesz olyan nagy szaktudást igénylő munkafolyamat, amelyet nem lehet automatizálni, vagyis amely csak hagyományos manufakturális módszerrel, kézi munkával oldható meg.

Az asztalos- és kárpitosmesterséget magas szinten művelő szakemberek kiöregedtek, nyugdíjba mennek, az utánpótlás pedig, úgy fest, nem megfelelő mértékű. A fiatalok körében annak ellenére nem népszerűek a faipari szakmák, hogy kimondottan jól jövedelmeznek, és változatos szakmai kihívásokat kínálnak. Ezek nem szalagmunkák, sok örömet nyújtanak, és a szó legnemesebb értelmében igazi hivatássá tudnak válni. Akit valaha megérintett a fával való kétkezi munka szépsége, az egy életre megszereti ezt a matériát.

A hazai bútoripar jövőjét tekintve komoly aggodalommal tölthet el minden szakmabelit, hogy 10 éven belül a szakemberek száma 30 százalékkal fog csökkenni, vagy azért mert a szakmunkások pályaelhagyókká lesznek, elszívják őket a nagyobb fejlődési potenciállal rendelkező és jobban támogatott ágazatok (például az autóipar), vagy – különösen a dunántúli területekről – átigazolnak Ausztriába, Szlovéniába. Esetleg éppen azért nem lesz munkáskéz, mert a nagy tudású, idős szakmunkások nyugdíjba mennek. És akkor még a szürkegazdaságot nem is említettük. A folyamat 8-10 éve kezdődött, ma viszont 100 emberből 20 marad a faiparban. Asztalosból, kárpitosból, szabászból és varróból gyakorlatilag bármennyi szakembert fel tudna szívni az ágazat. Amit kínálni tud a szakma a fiatal munkavállalóknak, az a hosszú távú jövő. Az iparban számos olyan munkafolyamat van, amelyet nem lehet automatizálni, és magas szintű kézműves tudást igényel. Másodszor: igazán változatos munkát, hiszen nem futószalag mellett kell dolgozni. Harmadszor: versenyképes fizetést, mivel egy jó asztalos nagyon komoly pénzt is meg tud keresni.

A Construma Nemzetközi Szakkiállítás vezető témája is gyakran az építőiparban jelentkező szakemberhiány. A szakképzés kapcsán a képzett szakember-utánpótlásért is felel a megyei iparkamara. Számukra pályaorientáció szempontjából hangsúlyos a hiányszakmák menedzselése, amilyen az asztalos is.

A munkaerőhiány nagy gond tehát a szakmában, mi ez ellen az utánpótlás-neveléssel küzdünk, egy tanulói programmal (erről itt olvashat többet). Fontos emellett a hagyományos munkaerőkeresés is természetesen a számunkra, de az utánpótlás nevelésre egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk. 

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.