9 tipp a nyári alvászavar ellen

Ablakfelújítás – 9 tipp a nyári alvászavar ellen

Az egész napos forróság és fülledtség sokak életét megkeseríti nyáron. A sarkig kitárt ablakok ugyan lehűtik a levegőt, de beengedik az utcai zajokat és a korai napfényt. Mit tegyünk ilyenkor?

Nyáron energikusabbak vagyunk, ám hosszú távon a kialvatlanság felőrli az embert. Ebben az évszakban is bírnunk kell a strapát, hiszen ilyenkor többet nyüzsgünk. A jó alvás aranyat érhet, íme, néhány jó tanács a nyugodt nyáréjszakákért!

 

  • Hangolódjunk rá a lefekvésre! Lefekvés előtt két órával már ne igyunk koffeint, ne együnk nehéz, zsíros ételeket, és a sportot se ilyenkorra időzítsük.
  • Egy kellemes zuhany ellazíthat bennünket. Hűsít a forró nyárban, javítja a közérzetünket, ami segít ellazulni az esti pihenéshez.
  • A számítógép, az okoseszközök és a tévé kékes fénye gátolja az alvást segítő melatonin hormon termelődését. Ezért jobban járunk, ha száműzzük a hálószobánkból ezeket az eszközöket, és inkább újságot vagy könyvet olvasunk elalvás előtt.
  • Válasszuk meg az alvóruhánkat okosan! Hiába van meleg, mégsem mindenkinek komfortos meztelenül aludni. Egy könnyű anyagú, jól szellőző hálóruha felfogja az izzadtságot, kellemessé teszi az alvást.
  • Mindenképpen gondoljuk át, hogy beengedjük-e a háziállatunkat az ágyba. Azon túl, hogy nem higiénikus, a kis kedvenc éjjel biztosan zajt fog csapni, ami megzavarhatja az alvást.
  • Ha nincs szúnyogháló az ablakon, érdemes beszerezni valamilyen szúnyogriasztó készüléket.
  • Válasszunk gyógynövényi hatóanyagú altató gyógyszert. Este segíti az elalvást, nappal pedig oldja a feszültséget, de nem leszünk álmosak tőle, és a koncentrálóképességet, valamint az autóvezetést sem befolyásolja. 
  • A zajok ellen használhatunk füldugót, a kora hajnali fények ellen pedig húzzuk be a sötétítőfüggönyt, szereljünk fel reluxát, vagy csukjuk be a spalettát.
  • Tanítsuk meg az agyunkat arra, hogy a hálószoba pihenésre és alvásra való, soha ne játsszunk, edzzünk vagy dolgozzunk ott, ahol aludni szoktunk. A társunkkal is beszéljük meg a stratégiát.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...