Ablakaink jó hőszigeteléséről I.

Ablakfelújítás – Ablakaink jó hőszigeteléséről I.

Épületeink hőveszteségének jelentős része a nyílászáró szerkezeteken keresztül jön létre. Ezért érdemes mindig az ablak típusának, fajtájának megfelelő szigetelést választani. Ebben segít ez a cikkem.

Minden újabb anyag, technológia könnyebbé, komfortosabbá teheti életünket, azonban mint minden új, a kapcsolatos pozitív jelenségek mellett hátulütők is jelentkezhetnek, amit figyelembe kell venni. Ezekhez tapasztalatok kellenek. Nem véletlen, hogy tradíciók alakultak ki, és hogy ezeknek a tradícióknak oly lelkes tábora van, mint pl. a vályogházak reneszánsza, vagy a fa széleskörű felhasználása. A fejlesztések azonban nem véletlenek, az alternatív megoldásoknak számtalan előnyük van, és a használat során a hibákat fokozatosan ki is javítják a vásárlók legnagyobb megelégedésére.

Természetesen minden épületnek megvan a saját stílusa, jellege, minden vásárlónak saját ízlésvilága, igénye, ezek figyelembe vételével kell kiválasztani, ajánlani az adott nyílászárót, ajtót, ablakot.

Szivárgó hő

Új ablakszerkezet vásárlásakor sem egyszerű a helyzetünk. Sok esetben érdemesebb a régi nyílászárót kell felújítanunk. Egyre szigorodnak az előírások. Az energiahordozók árának ugrásszerű emelkedése és az újabb épületfejlesztési igények megkövetelik, hogy mint minden épületszerkezet, a nyílászárók hőtechnikai állapotára is fokozott figyelmet fordítsunk.

A fűtött lakás melege részben az épületet határoló szerkezeteken keresztül, részben pedig elszivárgással és szellőztetéssel távozik. Épületeink hőveszteségének jelentős része, a nyílászáró szerkezeteken keresztül jön létre, felületi átbocsátással és légréseken keresztüli átszivárgással (infiltrációval). Könnyen átlátható a helyzet, ha példának veszünk egy átlag 3 mm-es légrést. Ez 1 m2 alapterületű ablaknál 10x12 cm-es nyílást jelentene. A légmozgást az utólagos nútmarásos szigeteléssel lehet tökéletesen eltüntetni.

A hézagoknál a szellőzési hőveszteség mellett a kellemetlen huzat, az esővíz, a kültér zaja, a beáramló por és piszok valamint a vibráció (villamos, repülőgép által okozott rezgés) is mellékhatásként jelentkezik, ezzel még inkább rontva közérzetünket.

A nyílászáró szigetelésnek tehát a következő funkciókat kell ellátnia:

  • Hőszigetelés. Az ablakok illesztési hézagainak légáteresztő képességét optimálisra kell csökkenteni.
  • A tömítés feladata, hogy visszatartsa a huzatot és hatékony legyen erős szélnyomás esetén is.
  • Amennyiben a régi ablakszerkezet kialakítása nem teljesen megfelelő, úgy védelmet kell nyújtania a nedvesség behatolása ellen.
  • Redukálnia kell a zaj, a lárma, és a rezgések hatását.
  • Védenie kell a lakást a portól és a beáramló szagoktól.

A szakszerű szigetelést a „szivárgó” hőveszteségek megszüntetése jelenti. Számtalan megoldás, új anyagok és szerkezetek alkalmazása lehetővé teszi, hogy a mai modern ajtók és ablakok hőszigetelése elérjék a határoló falszerkezet hőszigetelését.

Ha tovább olvasna a témában, ajánlom facebookos oldalam, illetve a cikk második részét.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...