Legfrissebb híreink

Legfrissebb híreink

Ablakfelújítás a-tól z-ig

Ablakfelújítás a-tól z-ig

Mostanában azt tapasztalom, hogy egyre többen tartják magukat ablakfelújítónak. Úgy értem ezt, hogy olyan ablakokhoz hívnak, amelyek már átestek az üvegcserén, de aztán a lakók arra panaszkodnak, hogy nem erre számítottak és nem elégedettek az eredménnyel. Nem is lehetnek, hiszen szinte mindenki csak az üvegcserét és a gumitömítést vállalja el, mert az a legtisztább munka és leggyorsabb bevételi forrás. Elmarad a tokozat utólagos púrhabbal való szigetelése, a redőnytok utólagos szigetelése és az ablakszárnyak  megfelelő passzítása. A vasalatok átnézése híján nehezen is csukódik az ablak. Egy jó ablakfelújító cégnél már az árnyékolástechnika sem jelent gondot. Ilyenkor szoktam elmondani, hogy az üvegcsere önmagában nem ablakfelújítás, hanem csak egy része. A teljes képhez még több munkafázis tartozik, amelyet mi mindig komplexen végzünk el.

Az ingatlanok négy százaléka felel meg a a szigorodó épületenergetikai feltételeknek

Ablakfelújítás – Az ingatlanok legnagyobb része korszerű és átlagos

Talán már mindenki előtt ismert: 2021 január elsejétől kizárólag legalább BB energetikai besorolású épület kaphat használatbavételi engedélyt. Ez az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatai szerint a tavaly energetikailag besorolt épületeknek mindössze 3,59 százaléka. Az építőipari gyártók már évek óta a minél energia- és környezettudatosabb termékek fejlesztésén dolgoznak világszerte, így a tervezőknek és kivitelezőknek van miből választania. Ennek ellenére időbe telik, mire az új szemlélet felülírja a megszokott gyakorlatokat és napi rutinná válik az energiatudatos megközelítés az építőiparban.

Néhány őszi teendő, amit érdemes mihamarabb elvégezni

Ablakfelújítás – Néhány teendő, amit érdemes ősszel elvégezni

Ősszel megszaporodnak a ház körüli teendők. Jobb, ha elvégezzük ezeket a feladatokat ahelyett, hogy elhagyásuk miatt később kellemetlen meglepetések érjenek minket. 

Ne fűtse az utcát! Érdemes belevágnia az ablakok korszerűsítésébe

Ablakfelújítás – Ne fűtse az utcát! Érdemes belevágnia az ablakok korszerűsítésé

A nyílászárók felújítása aligha tűr halasztást, hiszen a korszerűtlen ablakok mellett kialakuló nagy hőmérsékletkülönbség miatt számolni kell az ablakok körül kialakuló hőhidakkal is. A hőhidak következménye pedig a páralecsapódás, majd penészesedés. Ezért kell a hőszigetelés mellett kellő figyelmet fordítanunk a nyílászárók szigetelésére is.

Tudta, hogy a repülőgépek ablaka lyukas?

Ablakfelújítás – Tudta, hogy a repülőgépek ablaka lyukas?

Különös lehet, de a repülőgépek ablakán van egy apró lyuk. Ez elsőre kicsit ijesztően is hangozhat, de valójában a lélegző nyílás az utasok biztonságát szolgálja.

Miből készülhet ablak? Van különbség?

Ablakfelújítás – Miből készülhet ablak? Van különbség?

Érdemes az ablakok kiválasztására több időt fordítani annál, mint amennyit szoktunk. Ha megtesszük, akkor gondoskodtunk arról, hogy ne fűtsük az utcát ablakunkon, ajtónkon keresztül. Ha pici időt szánunk az alapanyagok megismerésére, akkor az ablakprofilt nem csak úgy választjuk ki, hogy melyik tetszik, hanem más, többféle szempontot is be tudunk választásunkba kalkulálni. Az anyaghasználatnak komoly szerepe van az ablak szigetelőképességében is. A jól kiválasztott nyílászárókkal tehát rengeteg energiát takaríthatunk meg, ami akár rezsiköltségeken is látszódhat.

Gondolkodott azon, mennyit érhet egy felújítás?

Ablakfelújítás – Gondolkodott azon, mennyit érhet egy felújítás?

Az elmúlt két évben harmadával nőttek az ingatlanárak országszerte, ám a felújított, korszerű fűtéssel, szigeteléssel ellátott otthonok ára még ennél is nagyobb mértékben emelkedett. A fővárosban átlagosan közel 3, a vidéki városokban 1,5 millió forinttal ér többet egy korszerű, szigetelt családi ház az év eleji árakhoz képest – derült ki az Otthontérkép Csoport és a Knauf Insulation friss kutatásából.

Zéró energiafelhasználású ház, létezik ilyen?

Ablakfelújítás – Zéró energiafelhasználású ház, létezik ilyen?

Aki az elmúlt években ingatlant adott el vagy vásárolt, találkozott energetikai tanúsítvánnyal. Mire jó ez a papír? Mire érdemes törekedni egy-egy ingatlan esetén az energiafelhasználás terén? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...