Ablakkarbantartás fűtés előtt

Ablakfelújítás – Ablakkarbantartás fűtés előtt

Itt az ősz lassan, és eljön az a pillanat hamarosan, amikor be kell kapcsolni otthon a fűtést. Még mindig sokan nézik aggódva a fűtőtestet, félnek a számlától. Talán az is eszükbe jut, tehetnek azért, hogy ne kelljen a havi számlalevéltől annyira félni: vannak jól bevált módszerek a rezsi hathatós csökkentésére. Egyértelmű lehetőség a nyílászárók karbantartása.

Már azzal is sokat tehetünk a spórolás érdekében, ha ősszel, a fűtési idény előtt alaposan ellenőrizzük nyílászáróinkat. Az ajtók, ablakok szigetelésének rendszeres vizsgálata, a keret esetleges hibáinak javítása, a vasalatok, zárak karbantartása is sokat segíthet. Ezeknek a felújításoknak nem túlzottan magas a költsége, viszont hatékonysága annál nagyobb. Ez a lehető legegyszerűbb energiatakarékossági módszer.

Üvegkérdés

Ha kicsivel többet tudunk a karbantartásra fordítani, érdemes megnézni ablakaink üvegezését. A jó állapotú fakerettel rendelkező ablakok esetében a hőszigetelt üveglapok jelentősen megnövelik a szigetelőképességet. A régi ablakok még egyszerű síküvegből készültek, ezért a hőszigetelésük minimális. A ma kapható modern ablaküvegek jól szigetelnek, ráadásként pedig az utcazajt is ki tudják szűrni.

A régi, 2 milliméteres ablakok zajgátlása kb. 10–15 dB, míg a legkorszerűbb hőszigetelt üvegeké 49 dB. Akik már élvezik a megújult ablak előnyeit, azt szokták mondani hogy az ablakfelújítás után annyira megváltozik a helység zaja, olyan lesz a csönd, hogy az ember úgy érzi, előtte mintha az utcán lakott volna.

A legtöbb ablak esetében a legnagyobb rész maga az üvegfelület, így a drágább ablakcseréhez képest csaknem olyan javulást érezhet a tulajdonos, alacsonyabb költséggel.

Elégedett ügyfeleim a megmondhatói, hogy az üveg lecserélése után körülbelül a felére csökken a hőveszteség, így a befektetés rövid időn belül megtérül.

Ablakfelújítás

Ha a hőveszteség nagyobb része a nyílászáró sérüléséből származik, akkor szerintem érdemes belevágni a fa ablak megmentésébe. Ez egy lehetőség szerint gyors, piszok és pormentes eljárás. Itt bővebben olvashat erről.

Ha a javítás lehetetlen, érdemes még elgondolkodni az ablakcsere lehetőségén is. A korszerű, napjainkban gyártott nyílászáró nagymértékben csökkenti a rezsijét. A ma gyártott ablakok speciálisan hőszigetelt változatai még az átlagosnál is jobb javulást eredményeznek.

Rezsicsökkenés: akár húsz százalék

Egy átlagos otthon nyílászáróinak energetikai felújítása nagyjából 20%-os fűtési megtakarítást jelent, ami nem kevés. Tényleg nagyon ajánlom, hogy fontolja meg, mert ez a befektetés megtérül.

Ha további segítségre van szüksége a döntéshez, érdemes facebookos oldalamon is szétnéznie.