Ablakunkon játszik a fény és árnyék ellentéte

Ablakfelújítás – fény és árnyék otthonunkban

Sokan mondják, hogy az otthoni takarékosság első lépése, hogy sose égjenek feleslegesen a lámpák. Ez azt jelenti, hogy minél jobban kihasználjuk a természetes fényt épületünk, lakásunk tervezésekor, a nyílászárók, valamint a bútorok, berendezések (például íróasztal) helyének megfelelő kiválasztásakor. Azt sem árt azonban tudni, hogy télen egy leeresztett redőny az ablak hőveszteségét átlagosan 30 százalékkal csökkentheti. Ha egy fokozottan hőszigetelt üvegű ablakra minőségi redônyt szereltetünk, a hőveszteség akár 50 százalékkal is kevesebb lehet a téli hónapokban.

Ha lakásunk téli-nyári (kombinált) energiafelhasználását csökkenteni akarjuk, a fényt és az árnyékot is kedvelnünk kell. Mindig érdemes végiggondolni, hogy melyik helyiségben milyen tevékenységet kell megvilágítani. Az előszobába, folyósokra elegendő a kisebb fény, tévénézéshez szintén elég a szerény háttérvilágítás. A nagyobb fényerejű lámpákat használjuk ott, ahol valóban szükség van rájuk (olvasósarokban, az íróasztalnál vagy a konyhapultnál).

Az általános világításra szolgáló lámpákat úgy helyezzük el, hogy a mennyezetet és a falakat is megvilágítsa, mert a szórt fénytől nem káprázik a szemünk. Olvasáshoz viszont pont fordítva, helyi megvilágítást használjunk. Azokban a helyiségekben, ahol kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de több időt töltünk, kerüljük a lámpák gyakori ki-bekapcsolását. A gyakori felkattintás csökkenti a lámpák élettartamát.

Mi világítson otthon?

Mindig megéri jó minőségű, „A” és „B” energiacímkéjű kompakt fénycsövet vásárolni, hiszen ezek átlagosan 6-8-szor tovább bírják, és negyedét fogyasztják, mint egy hagyományos izzó. A 100W-os hagyományos izzót 23W-os kompakt fénycső helyettesítheti, a 60W-osnak a 15 W-os felel meg.

Ne csak az ár alapján döntsünk vásárláskor, hanem próbáljuk meg minőségük alapján összehasonlítani a különböző termékeket, például ellenőrizzük a csomagoláson a kompakt fénycső élettartamát. Érdemes ellenőrizni a kompakt fénycső méretét, vajon befér-e a lecserélni kívánt izzólámpa helyére.

A drágább kompakt fénycsövek azokban a helyiségekben hatékonyak, ahol sokat tartózkodunk. Vécében, kamrában, pincében, garázsban nem érdemes használni ezeket, mert a sok kapcsolgatástól hamar tönkremennek.

Az üveg engedi át a fényt – és a meleget is

Az ablakokon át távozó hőveszteség ellen leginkább a jó üvegezés véd, mindenképpen érdemes tehát két- vagy háromrétegű üvegezés mellett dönteni. A két- vagy háromrétegű, korszerű üvegezés a hőszigetelés egyik lába, lényeges eleme. A kettős rétegű üvegezés belső, „légrés” felőli oldalát speciális bevonatú hőszigetelő réteg fedi.

A hőátbocsátási tényező értéke tovább csökkenthető, ha az üvegek közötti rést nemes gázzal töltik ki. Ezzel a megoldással egy kétrétegű, hőszigetelő bevonatos ablak esetében az üvegezés U értéke 1,0–1,4 W/m²K körül alakul, háromrétegű ablaknál pedig az üvegezés hőátbocsátási tényezője egészen 0,5–07 W/m²K körüli értékig csökkenthető.

Fontos tudni, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint a nyílászárók cseréjére általános esetben csak akkor kell az építéshatóság engedélyét kérni, vagy bejelentést tenni, ha az eredeti méreten és formán változtatni akarunk. Ha azonban az épület műemléki vagy helyi védettség alatt áll, esetleg védetté nyilvánított területen van (például a Világörökség része az adott kerületrész), akkor mindenképpen ki kell kérni az önkormányzat, illetve a műemlékvédelmi hatóság engedélyét.