Alattomos halál a fűtési időszakban – a szellőzés is segítség

Ablakfelújítás – Alattomos halál a fűtési időszakban – a szellőzés is segítség

A szénmonoxid-mérgezés manapság sajnos az egyik leggyakoribb háztartási baleset. Nincs olyan tél, amikor ne hallanánk arról, hogy otthonukban fulladtak meg idősek, fiatalok e gáz miatt. A bajt legtöbbször a szellőzés lehetőségének megszüntetése, vagy a helytelenül használt tüzelőberendezés okozza. Mindig érdemes ellenőriztetni fűtés előtt a kéményt, a kályhát, a kandallót, a gázsütőt,vagy a gázzal működő vízmelegítőket. A korábbi balesetek elemzése alapján egyértelműen azt lehet mondani, hogy azok nagy részét szabálytalan kivitelezés, az időszakos ellenőrzés és karbantartás elmulasztása, vagy a szellőző elemek lezárása, a tökéletes szigetelésű nyílászárók okozták.

Szén-monoxid tökéletlen égés során szabadul fel, veszélye abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, a levegőnél szinte alig könnyebb, nem irritáló gáz, amely megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson. Ennek következtében már rendkívül alacsony koncentrációban is mérgező. Ha a levegőben a koncentrációja eléri az egy százalékot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés. Amennyiben a mérgezést szenvedett embert nem juttatják friss levegőre, rövid idő alatt bekövetkezhet a halál.

Tiszta levegőt!

Tiszta levegőn egy óra alatt a vérben lekötött szén-monoxid mintegy fele távozik. Vagyis ha a mérgezést szenvedett ember elhagyja a szén-monoxiddal telített helyiséget, enyhülnek a tünetek. A szén-monoxiddal kapcsolatos súlyos balesetek igen gyakran éjszaka történnek, amikor a gáz hatásának kitett ember nem változtat helyet. Hazánkban minden évben több száz szénmonoxid-mérgezéssel járó eset következik be, ezek közül több tucatnyi halállal végződik.

Van ellenszer

A balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetőek lennének, hiszen a szénmonoxid-koncentráció emelkedését a szénmonoxid-érzékelők jelzik. Ezek az eszközök rendkívül hatékonyak, nagymértékben segítik a balesetek megelőzését. Jelenleg csak a hazai háztartások kis részében van ilyen érzékelő, pedig a nemzetközi tapasztalatok szerint is jól használhatóak a balesetek megelőzésére.

Rendszeres és alapos szellőztetés

Fontos az is, hogy azokat a helyiségeket, amelyekben a tüzelőberendezések találhatóak, rendszeresen szellőztessék, így is megakadályozható a mérgező gázok felhalmozódása. A tökéletesen záró műanyag ablakok nemcsak a meleget, de az égés során felszabaduló gázokat is benntartják a lakásban. Szerencsésebbek azok, akik megtartották, felújították fa ablakukat, hiszen az természetesen lélegzik, és átengedi a mérgező gázokat.

Szintén rendkívül fontos, hogy minden fűtési szezon előtt ellenőriztessük a tüzelő-, fűtőberendezések és a kémények műszaki állapotát, karbantartottságát, ezzel fontos lépést teszünk saját biztonságuk érdekében. Az ellenőrzést célszerű olyan szakemberre bízni, aki a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult.

Ha további információk érdeklik, facebookos oldalamon érdemes körülnéznie.