Apró trükkök, amelyek fénnyel árasztják el otthonunkat

Ablakfelújítás – Apró trükkök, amelyek fénnyel árasztják el otthonunkat

Bár a nagy melegben igyekszünk inkább sötétíteni, hogy minél kevésbé melegedjen fel a lakás, azok számára, akik sötét, ugyanakkor vastag falazatú, hűvös lakásokban élnek, külön kihívás, hogy egy kis fényt engedjenek otthonukba. Mindenki tudja, hogy a világos színek, a légies bútorok és a tükrök segítenek abban, hogy világosabbá tegyünk egy helyiséget, de van még néhány pofon egyszerű trükk, amit érdemes kipróbálni.

Bevilágító ablakok és tükrök

A felülről érkező természetes fény sokkal világosabb, mint az, ami az ablakokon keresztül érkezik, ezért, hacsak nincs felső szomszédunk, érdemes egy bevilágító ablakba vagy fénycsatornába beruházni. 

Az odáig rendben van, hogy a tükrök tágítják, sőt világosabbá teszik a teret, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan kell elhelyezni őket. Mielőtt döntenénk ebben a kérdésben, vegyük figyelembe azt is, hogy milyen kilátás nyílik az ablakból. Az ablakos falra is lehet tükröt elhelyezni. A két ablak között elhelyezett tükör például azt a benyomást keltheti, mintha három ablakunk lenne, így ez is világosabbá teszi a teret. Ezen kívül érdemes a sötét sarkokba, alkóvokba, falfülkékbe is tükröt helyezni.

A tükrökön kívül még más tükröződő felületekkel is növelhetjük a világosságot egy helyiségben. Ma már bőven akad választék akár fényes felületű tapétákból, metálfényű falfestékből, vagy magasfényű bútorokból is.

Megfelelő árnyékolás, megfelelő színekben

Ha sötét a lakásunk kerüljük a nagy, nehéz függönyöket, melyek optikailag még akkor is sötétítenek, ha épp el vannak húzva. Válasszunk könnyed, légies darabokat világos, pasztell színekben. Ha nem szeretnénk, hogy a fénnyel együtt a meleg is bejöjjön, jó választás lehet a világos színű zsalugáter, melynek résein át beszűrődhet a napfény.

Fessük fehérre a padlót!

Mindenki tudja, hogy a fehér mennyezettől magasabbnak, míg a fehér falaktól tágasabbnak látszik egy helyiség, ha mindehhez a padlót is fehérre festjük, maximalizálhatjuk a világosító hatást. A fehér padló könnyen piszkolódik, ezért érdemes inkább csak szobákban használni, ahová még papuccsal sem megyünk be.

Vásároljunk alacsony bútorokat!

Ahogy a légiesen könnyed, kecses bútorok nem akadályozzák, hogy a fény szabadon áramolhasson a szobában, ugyanúgy alacsony bútorokkal is sokat tehetünk ennek érdekében, különösen, ha világos árnyalatokat választunk.

Fényes lakástextilek

Ahogyan bútorokból, úgy lakástextilekből is keressünk olyanokat, melyek ragyognak, mint például a selyem vagy a bársony. A lakástextileket akár egy hangsúlyos fal burkolására is használhatjuk.

Ha további információkra van szüksége, érdemes körülnézni facebookos oldalunkon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...