Áramszámla-felező ablak: Kínában kitalálták!

Ablakfelújítás – Áramszámla-felező ablak: Kínában kitalálták!

A Dél-Kínai Műszaki Egyetemen olyan rendszert fejlesztettek ki, amely nemcsak a hőtől védi a lakást, de még áramot is képes termelni. 

Az már talán köztudott, hogy a megfelelő energiatakarékossághoz elengedhetetlen a megfelelő hőszigetelés, a kiváló házgépészet vagy épp a tetőre szerelt napelemek, amelyek csökkentik az energiafogyasztást és a környezet védelméhez is hozzájárulnak. 

A tetőtér, az alapozás és az ablakok ebben a nagyon korszerű rendszerben – különösen a hőhídak miatt – még mindig gyenge pontnak számíthatnak.

Az is jól elterjedt ismeret, hogy az ablak elé elhelyezett sötétítők sokat segítenek abban, hogy a hőt nyáron kívül tartsuk, télen pedig megpróbáljuk a szobán belül tartani. A Dél-Kínai Műszaki Egyetemen a sötétítő paneleket napelemekkel ötvözték

Áramtermelő sötétítőanyag

Tanulmányban kifejtik, a napelemeket olyan félig átlátszó, színes filmréteggé alakították át, amely a hőszigetelés mellett képes arra, hogy napfényből elektromos áramot állítson elő. 

A szakembereknek sikerült elérniük, hogy a panel úgy szűrje meg a beérkező fényt, hogy a hőt és az UV-sugarakat kizárja, a látható fényt azonban átengedi – vagyis nem sötétíti le a belső teret. Emiatt nem (vagy csak jóval lassabban) melegszik fel a lakás, miközben a panel elektromos áramot állít elő. 

Tanulmányukban e két hatást összeadva a szakemberek úgy számoltak, hogy az épület hálózati elektromosáram-fogyasztása akár 50 százalékkal csökkenhet. Hogy a technológia mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba, arról egyelőre nem érkezett hír.

Jön az okosablak

A szakértők egyetértenek abban, hogy a jövő az okosablaké, amin nemcsak kinézhetünk, hanem nézhetjük is – ugyanis amellett, hogy energiát termel, még akár televíziónézésre is alkalmas. Az ilyen sokoldalú ablakra még néhány évet várni kell, de a 19. században felfedezett perovszkittal készülő napelemek ugrásszerű fejlődése előbb-utóbb eljut odáig, hogy a szélvédőtől kezdve a hálószoba ablakáig mindenből lehet kijelző is. Az új megoldások olyan helyeken is lehetővé teszik majd a napenergia felhasználását, ahol erre eddig nem volt lehetőség, ráadásul zöldebb is, mint a hagyományos napelemgyártás: egy-egy régebbi panelnek akár évekre is szüksége lehetett ahhoz, hogy megtermelje azt az energiamennyiséget, amennyi az előállításához kellett, a perovszkitos napelemnek ehhez mindössze néhány hónapra lesz szüksége.

Ha további információkra van szüksége a nyílászárók felújításáról, nézzen szét facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...