Árnyékoló és védőfelületek az ablak előtt

Ablakfelújítás – Árnyékoló és védőfelületek az ablak előtt

Az ablakok elé tett árnyékolók nyári melegben hűtenek, hidegben pedig hőszigetelőnek is tökéletesek. Az ablak elé tett fa szerkezetek nem csak azért hasznosak, de még hangulatosabbá tehetik az épület homlokzatát. Mediterrán tájakon szinte elképzelhetetlen ház zsalugáter vagy spaletta nélkül.

A zsalugáter helyett alkalmazott masszív spaletták még az illetéktelen behatolók dolgát is megnehezítik. A hagyományos és ajánlott fa alapanyag mellett műanyagból és alumínium idomokból készültek is gyarapítják a választékukat.

Zsalugáter fajták

A passzív kültéri árnyékoló szerkezetként használt zsalugáterek háromféle kialakításban szerezhetők be. Szinte minden zsalugáter keretes szerkezetű, amelyen belül lamellák biztosítják az árnyékoló hatást, télen pedig csökkentik a hőveszteséget. Egyes zsalugáterek a kereten belül osztott felületűek is lehetnek, sőt némelyiknek az alsó része - a redőnyökhöz hasonlóan - ki is támasztható, ami növeli a szellőzés intenzitását. Bár a zsalugáterek elődleges feladata az árnyékolás, becsukott állapotban jelentősen védenek a heves esőzés, a jégeső vagy a hózápor ellen is. A lamellák lehetnek fixen a keretbe rögzítettek, vagy azon belül szögbe állíthatók.

A fix lamellás zsalugáterek elemei nem állíthatók, azok mindegyike adott pozícióban rögzített. Dőlésszögük olyan, hogy a napfény a hézagokon ne tudjon közvetlenül áthatolni, viszont a szellőzést lehetővé tegye. A csekély áteresztett fény miatt ezzel a típussal teljes sötétítést nem lehet elérni, viszont árnyékolási célra optimális megoldást nyújt. Nyíló- és falsík előtt eltolható kivitelben is alkalmazható. A nyílászárókon kívül teraszok, kerti pavilonok, pergolák oldalárnyékolóiként is gyakran használják, mert a lamellák állítására itt nincs szükség. Bár általában az ilyen zsalugáterek borovi fenyőfából készülnek, beszerezhetők UV álló PVC, illetve alumínium idomokból készültek is.

A mozgatható lamellás zsalugáterek előnyösebbek az előbbi típusnál, mivel a lamellák szögállását bizonyos határon belül tetszés szerint lehet beállítani, és akár a teljesen zárt állapot is létrehozható. A lamellák együttes mozgatására közös rudazat szolgál. A lamellák a rájuk erősített csuklólemezekkel kapcsolódnak a függőlegesen elmozdítható lemez rudazathoz, így ennek mozgatásával állítható a lamellák állásszöge. A lezárt helyzetű lamellák a rudazat aljába kapcsolódó retesz ráfordításával rögzíthetők szilárdan. Egyébként a szögbeállított lamellák a záróretesszel nem rögzíthetők.

Sötétítő spaletták

Az előzőktől eltérően a léc-, vagy deszkabetétes spaletták teljesen tömör kivitelűek, szorosan egymás mellé erősített elemekből állnak, amelyeket átlósan elhelyezett heveder deszkák fognak szilárd egységbe. Szerkezeti kialakításukat azonban az épület stílusához illeszkedően szokás megválasztani, és nem ritkák a keretbe foglalt táblás szerkezetűek sem.

A spaletták a zsalugáterekkel ellentétben egyáltalán nem engedik át a fényt, ezért csak teljes elsötétítésre alkalmasak. Bizonyos esetekben a táblákba kisebb ornamentális nyílásokat vágnak, hogy azokon csukott állapotban is némi derítőfény juthasson a helyiségekbe. Anyagvastagságuktól függően nemcsak a szélsőséges időjárási hatások ellen védik a nyílászárókat, hanem esetlegesen még vagyonvédelmi szerepük is lehet. Anyaguk általában 20-25 mm vastagságú borovi fenyő, de alumíniumból készültek is megrendelhetők. Ezek hasonló kialakításúak a fix lamellás zsalugáterekhez, de a keretszerkezetükbe fazonos kialakítású idomok alkotják a spaletták tábláját.

Ha további információkra van szüksége a témában, facebookos oldalamon is érdemes körülnéznie