Automata nyílászárók az energiatakarékos építészet szolgálatában

Ablakfelújítás – Automata nyílászárók az energiatakarékos építészetben

Lakóházak vagy ipari épületek tervezésénél, felújításánál célszerű szem előtt tartani, hogy az energiatakarékos automata ajtórendszerek alkalmazásával jelentősen csökkenthető az épületek energiafogyasztása, így azok ökológia lábnyoma is.

Az automata ajtórendszerek jelentősen csökkenthetik az épületek energiafelhasználását: a kényelem fokozása és a megnövelt funkcionalitás mellett a fenntartási költségek is csökkennek, hiszen optimalizálható a hideg-meleg levegő forgása, így lehet költséghatékony.

Az automata forgóajtók energiamegtakarításával kapcsolatban a massachusetts-i MIT egyetem hallgatói 2006-ban kutatást végeztek: az eredmények alapján a manuális ajtók nyolcszor annyi levegőt engedtek keresztül, mint az egyetemi kampuszon üzembe helyezett motorosan mozgatott forgóajtó. Mivel kevesebb levegő cserélődött, ezért az épület hőmérsékletének optimalizálására is kevesebb energiát kellett felhasználniuk.

A téma több kutatója a motorosan mozgatott nyílászárók hőszigetelésének fontosságát emelik ki a túlzott energiafelhasználás kiküszöbölésére – hangsúlyozva, hogy az automata ajtók mozgatására már alacsony fogyasztású motorok is elérhetők. 

Egy, a közelmúltban végzett, közel 500 fő megkérdezésével készült felmérés szerint az automata ajtók rendelkezésre állása az alábbi épületekben nagyon fontos:

  • kórházakban: 98,2 százalék;
  • repülőtereken: 94,9 százalék;
  • hotelekben/motelekben: 86,8 százalék;
  • bevásárlóközpontokban: 84,0 százalék.

Összesen a megkérdezettek 98,9 százaléka részesíti előnyben a motorosan mozgatott ajtókat a manuálisan nyithatókkal szemben, bármilyen épületről legyen szó. A kutatás szerint az automata ajtók legfontosabb előnyei az elérhetőség, a biztonság és a könnyű kezelhetőség, valamint a hőmérséklet és a légkondicionálás szabályozásának lehetősége, így az energiatudatosság is. Sőt, a motorosan mozgatott nyílászárók nemcsak az energiatudatosság miatt fontosak, de a menekülési útvonalak szabadon tartása és a friss levegő folyamatos utánpótlása miatt is.

Az automatika kis fogyasztása miatt a fejlettebb technikájú automata ajtók energiaszükséglete nagyon alacsony, így alkalmazásuk akár már rövidtávon megtérül. Emellett persze bármilyen lakó- vagy ipari épület színvonalát, presztízsét emeli az automata ajtó.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.