Az ablak megjelenése meghatározhatja az épület egészét

Ablakfelújítás – Az ablak megjelenése meghatározhatja az épület egészét

Nem minden esetben saját ízlésünk, esztétikai igényességünk dönt az ablakfelújításról, esetleg a régi ablakok cseréjéről. Ha a történelmi belvárosban élünk, egy műemléki, vagy műemlék jellegű épületben, akkor nyilván nem folytathatunk csak a kedvünkre ablakcserét. Ilyenkor mindig igazodni kell az utca összképéhez és a kormányhivatal belegyezését is ki kell kérnünk. A régi épületeken elvégzett ablakcsere esetében olyan típusú nyílászárókat kell beépíttetni, melyek kinézetüket tekintve harmonizálnak a műemlék épület összképéhez.

A múlt tisztelete

Fontos tudnivaló, hogy műemléki épületen nem lehet teljesen üvegezett ablakokat beépíteni. A legtöbbször elvárás a több osztással rendelkező nyílászáró, mely redőny nélküli, hiszen ez az árnyékolási technika régebben egyáltalán nem létezett. Még a szúnyoghálóra is léteznek előírások: így azt a meglévő tokszerkezetre kívülről kell felerősíteni. A háló beépítése a nyílászáró külső megjelenését lényegesen nem változtathatja meg. Kialakítását tekintve a szúnyogháló a legtöbbször ablakonként egyetlen keretszerkezet lehet osztatlan mezővel. A keret maximum 3 centi széles lehet, a tokra pedig csavaros rögzítéssel szerelhető fel a csavarfejek eltakarásával, vagy azoknak a keret színére való festésével. A keretet az ablakkal megegyező színűre (leggyakrabban fehérre) kell mázolni, a keretbe kerülő szúnyogháló színe is adott. Az ablakot, és a pótlólag kikerülő szúnyoghálót még a beépítés előtt a területileg illetékes Kormányhivatal Örökségvédelmi Irodájával jóvá kell hagyatni.

Csak a műemléknél számít?

Nem csak a műemlék épületnél kell figyelni az ajtó és az ablak kinézetére, hanem egy családi ház esetében is. Mostanában nagy divatja van a mediterrán stílusú építészetnek, mely esetében a szakértők szerint kerülendő a redőny alkalmazása. Árnyékolástechnikának itt leginkább a zsalugáter javasolt.

Ha egy panelházban lakunk, és már a többség kicserélte a nyílászárókat, akkor itt is igazodnunk kell a lakótársak által elfogadott típushoz, vagyis ugyanolyan osztással kell rendelkeznie az adott ablaknak. Természetesen egy ilyen blokkházban a redőny felszerelését mindenki saját maga döntheti el.

A forma is fontos

Amikor készülünk a nyílászáró cserére, akkor már a tervezési fázisban jól gondoljuk meg, hogy az ablak milyen stílussal és színnel rendelkezzen, hiszen döntésünket hosszútávra hozzuk meg, azaz nem egy-két évre szóló megjelenési formát, alakítunk ki. Ezek is fontos szempontok az energia-megtakarítási jellemzők mellett.

Ha további tippekre is kíváncsi, ajánlom, hogy látogassa meg facebookos oldalam is.