Az ablakfelújítás akár nyáron is segíthet I.

Ablakfelújítás –  Az ablakfelújítás nyáron is segíthet I.

Egy jól átgondolt nyílászárófelújítással, esetleg cserével sok pénzt meg lehet takarítani a rezsiszámlából. Ha pedig már belevágtunk, jól jöhet az árnyékolástechnika használata is: így nem csak hogy energiatakarékosabbá tudja tenni lakóhelyünket, de akár 5–7 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet is elérhetünk egy forró, nyári napon, ahhoz képest, mintha nem lenne.

Magyarországon tetemesen sok energiát használunk fel fűtésre, és ez a nyári vagy téli időjárással önmagában egyáltalán nem magyarázható. E tekintetben magasan az EU-átlag fölött vagyunk, előzve az összes észak-európai országot és nagyjából az egész Baltikumot is.  Ha viszont ez főleg nem az időjárásnak köszönhető, akkor valami más ok áll a háttérben. Ez az ok pedig nem más szakértők szerint, mint az, hogy a 4,4 millió lakóingatlant kitevő hazai állomány 70 százaléka nem felel meg a korszerű funkcionális műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek. 

Pedig sok esetben egy családi házban a fogyasztás akár 50–60 százaléka megspórolható lehetne. Igen ám, csakhogy ehhez széleskörű energetikai beruházásokra van szükség. Melynek mai tudásunk szerint szentháromsága a hőszigetelés, a nyílászárófelújítás, illetve a fűtéskorszerűsítés.

Milyen a brigád?

Ha valaki nyílászárócserében gondolkozik, akkor a személyes egyeztetés szerintünk továbbra is kulcsfontosságú, a vásárló így kaphat egy összképet a brigádról – hiszen mi is tudjuk, ma már a termék mellé a vásárlók teljes körű szolgáltatást várnak el. Így az igényeket személyre szabottan és minden szempontból optimális nyílászáróval kell megoldani. Szerencsére a minőségi termékek között ma már nincsenek nagy különbségek. A kérdés az ablakokat illetően inkább az, milyen anyaghasználat jellemzi őket, milyen a cég, annak milyen az arculata, milyen plusz szolgáltatásokat vállalnak, milyen a szervizháttér, illetve a beépítő brigád.  

Mi az elmélet?

Egy háromrétegű üveg hőszigetelő képessége Ug=0,5-0,6 W/m2K, ez az érték minél alacsonyabb, annál jobb a hőszigetelő képesége az adott terméknek. Természetesen üveget önmagában nem lehet beszerelni, ahhoz kell valamiféle keret, ami nyílván rontó tényező a hőszigetelés szempontjából. Energetikai szempontból tehát az üveg+tok értékei adják majd az a végső Uw értéket, ami megmutatja a teljes nyílászáró hőszigetelő képességét. Teljes ablakra vetítve az Uw=0,7 W/m2K értéket is el lehet érni, ám ez nyilván nem olcsó mulatság, sok helyre ráadásul teljesen felesleges is. Példának okán egy budapesti belvárosi lakást, ahol amúgy az épület műemlék, ezért kívülről a homlokzata sosem lesz szigetelve, fölösleges úgymond passzív házba is beillő nyílászárókkal ellátni. A folytatásban cikkünket az elmélet után gyakorlatibb tudnivalókkal bővítjük.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.