Az ablakfelújítás nyáron is segíthet II.

Ablakfelújítás –  Az ablakfelújítás nyáron is segíthet II.

Egy jól átgondolt nyílászárófelújítással, esetleg cserével sok pénzt meg lehet takarítani a rezsiszámlából. Ha pedig már belevágtunk, jól jöhet az árnyékolástechnika használata is: így nem csak hogy energiatakarékosabbá tudja tenni lakóhelyünket, de akár 5–7 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet is elérhetünk egy forró, nyári napon, ahhoz képest, mintha nem lenne.

Igen, pénzbe kerülhet

Ha már elhatároztuk magunkat, érdemes a szakértőkre is figyelni, akik szerint az energetikai beruházásokat érdemes felosztani, és ha lehet, akkor a nyílászárófelújítással, illetve a hőszigeteléssel elkezdeni. Ma a legolcsóbb konstrukció a piacon a fehér pvc nyílászáró (mindenképpen kerüljük el!), ez lehet aztán alu borítású, aztán jönnek a fa ablakok, aminek a csúcsa a fa profilok alu keretben. Értelemszerűen minél inkább komplex és minőségibb anyagokat szeretnénk beszereltetni, annál mélyebbre kell nyúlnunk a pénztárcánkba.

Hogyan érdemes finanszírozni?

Hiába azonban, hogy a beruházással jelentős mértékű rezsicsökkentést lehet elérni, a tapasztalatok azt mutatják, hogy Magyarországon egyelőre sokan megijednek a bekerülési összegektől. Pedig, ha azt nézzük, hogy milyen forrásból tudunk egy hőszigetelést biztosítani, akkor több lehetőség is szóba jöhet:

  • önerő, azaz saját megtakarítás
  • banki hitel vagy kölcsön
  • ezek keverve

Az első lehetőségnél egyszerű lehet a döntés, ha az energetikai számítás igazolja, akkor a félretett pénzünket érdemes az ingatlanunkba fektetni. Ha ki akarjuk számítani, mennyi idő alatt térül meg befektetésünk, energetikai számítást kell végeznünk.

Azaz tisztában kell lennünk jelenlegi fogyasztásunkkal és a beruházás után várható értékkel is (fontos, hogy mindkét esetben átalánnyal kalkuláljunk). Ha ez megvan, a tervezett befektetett összeget el kell osztanunk az éves megtakarításunk összegével, így megkaphatjuk a megtérülési időt.

Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy a beruházás mindig komplex, azaz ahhoz, hogy a havi fűtésszámlán tetemes megtakarítási összeget lássunk, muszáj elgondolkodnunk a nyílászárók felújítása mellett a szigetelés és a fűtésrendszer korszerűsítésén is. Ez hármas együttes megléte ugyanis felezheti a mostani rezsiszámlát. Most, hogy elgondolkodtunk a finanszírozáson, a folytatásban lassan jöhetnek a tényleg gyakorlati részletek.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is. A cikk befejező részét itt találja.