Az ablakfelújítás rövid idő és nem okoz extra kellemetlenséget

Ablakfelújítás – Az ablakfelújítás rövid idő és nem okoz extra kellemetlenséget

Akár panellakásban, akár téglából épült házban, de ha családi házban lakunk, a nyílászárók felújítása és cseréje (a régi ablak kibontása, az új vagy a felújított szerkezet beépítése) hasonló. Nekem egyértelmű, hogy melyik lépés után mi következik, és természetes, hogy a legkevesebb kellemetlenség okozására törekszünk. Sokan azonban tanácstalanok, nem tudják, hogyan fog lezajlani az egész, és attól tartanak, sok kellemetlenséggel fog járni az egész. Őket szeretném megnyugtatni most.

Néhány apróságnak tűnő, de utólag kellemetlen meglepetést okozó részletre érdemes ügyelni, amikor megbeszéljük a mesterrel a felújítás menetét. Mindenképp beszéljünk arról, hogy az ablakfelújító csapat feladata a kibontott szerkezetek elszállítása, majd a felújított ablakok helyszínre szállítása.

Térjünk ki arra is, hogy a külső párkány és a belső könyöklő, illetve ezek szerelése kinek a feladata (a legjobb, ha ugyanazé a mesteré, aki az egész munkát elvégezte). Ugyanígy figyeljünk oda, hogy legyen egységesen a csapat feladata a takarólécek, vagy a környező fal kijavítása is.

Mire számíthat a mestertől?

Miután megérkeznek a szerelők (ha megfelelően választottunk, akkor az előre megbeszélt időpontra, pontosan), leszerelik az ablakszárnyakat, a felújítandó nyílászárót kiemelik a helyéről.

A fa felújítása nem az ön lakásában történik, ezt minden esetben a műhelyben végezzük el.

A felújított, vagy ha a régi ablak nem menthető, az új ablakot úgy tesszük fel, hogy az új tokot előkészítjük, beemeljük a falba és acélcsavarokkal rögzítjük. Ezt követően felszereljük a külső párkányt és a belső könyöklőt. Ezután felakasztjuk a szárnyakat, majd az elhelyezési hézagot PUR habbal kitöltjük.

Miben segíthet nekünk?

Bár igyekszünk minden terhet levenni a vállukról, de néhány területen köszönettel elfogadjuk a segítséget. Ilyen lehetőség például, hogy a nyílászáró előtt teljes szélességében érdemes elpakolni a berendezési tárgyakat úgy, hogy a szerkezet előtt maradjon legalább kétméteres szabad hely.

A szennyeződések ellen a leghatékonyabban védekezni az úgynevezett fátyolfóliával lehet. Az ablakfelújító szakemberek balesetvédelmi okokból nem vehetik le a bakancsaikat, ezért a padlót is célszerű letakarnunk, ehhez mi minden esetben saját szőnyeget viszünk. A padlón nem elegendő a fólia, mert az nagyon vékony, könnyen gyűrődik és kiszakad.

Az igényes és körültekintő szakemberek manapság már ipari szőnyeget terítenek le a helyszínen, ahogyan mi is.

Ha további információkra van szüksége, facebookos oldalam is érdemes meglátogatni.