Az albérletkeresés buktatói – tulajdonosként is érdemes ezekre odafigyelni

Ablakfelújítás – Az albérletkeresés buktatói

Fűtési rendszer, nyílászárók állapota, parkolás, szomszédság… – hosszabb távon mind kellemetlenségek forrása lehet, ha az albérlet keresésekor csak a bérleti díjat és a méretet tartjuk szem előtt, ezekről a részletekről pedig elfeledkezünk.

A megfelelő lakás kiválasztásakor nem csak az ár és a méret a fontos, hanem több olyan dolgot is figyelembe kell venni, ami esetleg a bérlési időszak alatt okozhat kényelmetlenségeket. Nagy figyelmet kell fordítani például a fűtési rendszer és a nyílászárók állapotára. Valamennyi nyílászáró állapotát, szigetelését alaposan ellenőrizzük és győződjünk meg arról, hogy az ablakok, erkélyajtók jól zárnak, ugyanakkor könnyen nyithatók. Amennyiben réseket tapasztalunk, kérjük meg a tulajdonost, hogy csináltassa meg, mert e nélkül könnyen megugorhat a fűtésszámlánk. Fontos szempont a lakás tájolása, milyen égtájak felé nyílnak az ablakok és erkélyajtók, mennyi természetes fényt kap a lakás, ezért célszerű nappal is megnézni a kiválasztott ingatlant.

Kérdezzünk rá a lakás elektromos hálózatának állapotára is, hiszen, ha régiek a vezetékek, azt nem láthatjuk, de a későbbiekben meghatározó lehet, hogy a számítógépet, a mikrohullámsütőt és más elektromos háztartási gépet elbírja-e az elektromos hálózat. Amennyiben a lakást háztartási gépekkel együtt vesszük ki, a lakás átvételekor feltétlenül ellenőrizzük azok működőképességét.

Lakásbérléskor ne csak a lakásra, hanem a környékre is figyeljünk. Fontos, hogy a lakás tömegközlekedéssel is jól megközelíthető helyen legyen, és amennyiben nem ajánlanak hozzá parkolóhelyet vagy garázst, akkor járjunk utána, hogy az utcában és a környéken milyenek a parkolási viszonyok. Ezen kívül érdemes a környéket nappal és este is alaposan szemügyre venni és meggyőződni arról, hogy a kiválasztott lakás biztonságos környéken található-e.

Amennyiben minden szempontból megfelelőnek találtuk a kiválasztott ingatlant, fontos ellenőriznünk az ingatlan tulajdoni viszonyait, illetve azt, hogy valóban a tulajdonossal vagy annak meghatalmazott képviselőjével tárgyalunk-e. Foglalót csak ez után adjunk át a tulajdonosnak vagy a tulajdonos által meghatalmazott képviselőnek.

Mindenképpen kössünk írásban szerződést, mert ezzel elkerülhetjük a későbbi félreértéseket, vitákat. Egyeztessünk a tulajdonossal arról is, hogy van-e a lakásra kötve érvényes lakásbiztosítás, illetve, hogy az mire terjed ki.

Ha további tippekre kíváncsi egy ingatlan nyílászáróival kapcsolatban, kattintson át facebookos oldalunkra is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...