Az ingatlanok kétharmada felújításra szorulna

Ablakfelújítás – Az ingatlanok kétharmada felújításra szorulna

Magyarországon az elmúlt 10 évben alig akadt olyan lakóingatlan, ahol ne végeztek volna valamilyen felújítást, mindössze a teljes hazai lakásállomány 12 százaléka esetében nem nyúltak hozzá az épülethez vagy lakáshoz sem kívül, sem pedig belül. A nagy lakótelepek pótlása vagy rekonstrukciója itthon hirtelen egyszerre vált szükségessé. De ugyancsak ez igaz a 60–80-as évek „Kádár-kockáira” is. A felújításokkal jelentősen növelhető az épületek élettartama (lakhatósága, értéke, kiadhatósága stb.).

A legtöbben elsősorban a belsőre koncentráltak, azon belül is arra, hogy otthonuk állapotát szinten tartsák, így a lakás karbantartását célzó munkát 3,25 millió lakásban végezték el, vagyis a lakások 84 százalékánál.

Az épületek külsejét érintő beruházásokat 2,3 millió lakásban hajtottak végre. Például nyílászárókat az elmúlt 10 év során 1,2 millió magyarországi lakásban cseréltek. Jellemző volt, hogy aki kívülről hozzányúlt az épülethez, az belül sem hagyta változatlan állapotban, mindössze az épületek 4 százaléka az a kör, ahol az épületen csak külső munkálatokat hajtottak végre.

További munkálatokra is szükség van

Az elvégzendő munkák közül kiemelkedik a hőszigetelés, melyet a panel és téglalakások, illetve a házak esetében is a leginkább szükséges munkálatnak gondolnak lakóik, a családi házak közül ez közel 1,2 milliót érint, a téglalakások és panelek közül is 500 ezer körüli a számuk. A nyílászárókat például a családi házak 34 százalék, a panelek 30 százalék és a téglalakások 28 százalékán cseréltetnék ki. A jövőre nézve továbbra is a nyílászárócsere népszerűsége emelkedik ki.

Jellemző, hogy nagyon keskeny a határ a felújítási és korszerűsítési munkálatok között, ugyanakkor a hitelezésnél nagyon lényeges szerep jut annak, hogy az adott lépés minek minősül, ugyanis a kettő lakáscél közül csak utóbbira igényelhető támogatott hitel.

A következő 3 évet tekintve a két legnépszerűbb munkálat, a nyílászárócsere és a külső homlokzati hőszigetelés esetében például lehetőség van támogatott hitel felvételére. Szintén ez igaz a fűtéskorszerűsítésekre, a napkollektor, napelem telepítésekre, a tető- vagy födémszigetelésekre, a csatornázásra vagy a tetőtérbeépítésre. Ugyanakkor a lakásbelsőt érintő munkálatokra, a nyílászárók felújítására kedvező piaci hitelek állnak rendelkezésre.

A beruházások finanszírozásában a saját források túlnyomó szerepével függhet össze, hogy sokan úgy érzik, hogy az anyagiak miatt nem kerülhet sor a vágyott felújításokra. A felújítások akadályaként ugyanis a legtöbben a KSH felmérésében a pénzhiányt jelölték meg, akár házról, tégla lakásról vagy panellakásról volt szó.

Ha további információkra van szüksége, érdemes körülnéznie facebookos oldalunkon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...