Az újrahasznosított ablakok előnyeiről

Ablakfelújítás – Az újrahasznosított ablakok előnyeiről

Nem csak életvitelünkkel és mindennapi szokásainkkal tehetünk környezetünk védelméért, hanem már otthonunk kialakítása, felújítása során is. A környezettudatos építkezők is aktívan hozzájárulhatnak bolygónk megóvásához például fa ablakuk felújításával, de ha másképp döntenének – akkor újrahasznosított alapanyagú ablakok beépítésével.

Az építőipar még az újrahasznosított anyagok nagyarányú felhasználása előtt áll. A környezettudatos építkezés pedig két okból is hasznos: a lakók számára csökken a mindennapi kiadások összege, ráadásul elmondhatják magukról, hogy óvják a környezetet.

Már néhány műanyag ablak is újrahasznosítható

Európa-szerte és hazánkban is egyre népszerűbbek a műanyag ablakok. Ez a változás a fából készült ablakokkal szemben kifejezetten káros a környezetünkre, főleg, ha nem törődünk többet az újrahasznosításukkal. A PVC termelés és feldolgozás technológiája szerencsére jelentős fejlődésen ment keresztül az utóbbi években, így többek között már nem tartalmaz olyan mérgező stabilizátorokat, mint a kadmium vagy az ólom.

Elmondható, hogy immár nem csupán a fa ablakok megóvása, szakszerű felújítása, de talán már a PVC megfelelő és szakszerű újrahasznosítása is drámai hatást gyakorolhatna az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére. Fontos tudni, hogy egy tonna PVC elsődleges előállítása során összesen 2 tonna szén-dioxid keletkezik, míg ugyanekkora mennyiségű PVC újrahasznosítása mindössze 136 kilogramm szén-dioxid kibocsátással jár. Vagyis az újrahasznosított anyagból készülő PVC minden tonnája közel 2 tonna szén-dioxidtól mentesíti a légkört.

Sokan persze, némileg joggal, amiatt aggódnak, hogy az újrahasznosítás során csökken az anyag szilárdsága, hőszigetelő képessége, vagy hogy megjelenésében elmarad az elsődleges anyagból készült ablakokétól. Ezek a gondok a fa ablakoknál teljesen megoldottak, sőt, fel sem merülnek igazán. Ugyanakkor ma már a megfelelő technológiával a valóban minőségi műanyag profilok akár hétszer is újrahasznosíthatóak anélkül, hogy az anyag vagy a feldolgozás minősége romlana. A gyártók felelőssége lett immár az is, hogy felhívják a figyelmet az újrahasznosított termékek előnyeire és eloszlassák az esetleges alaptalan félelmeket.

Az újrahasznosított keverékből készült profilok megjelenése semmiben sem tér el a hagyományos PVC-ből készültekétől: a technológiának köszönhetően az újrahasznosított anyagú magot fehér színű, új PVC réteggel vonják be, amely az eredetivel teljesen megegyező küllemet eredményez. Emellett ezek a termékek minden környezetvédelmi, valamint törvényi előírásnak megfelelnek. Az anyag tulajdonságait és kémiai összetételét a kifogástalan minőség érdekében független szakintézmények szigorúan ellenőrzik, és folyamatos felügyelet alatt tartják.

Ha további információkra van szüksége, érdemes körülnéznie facebookos oldalunkon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...