Az utcát fűtjük évtizedek óta – van erre jó megoldás? II.

Ablakfelújítás –  Az utcát fűtjük évtizedek óta – van erre jó megoldás? II.

A világ energiafogyasztásának harmadát az épületek fűtésére és hűtésére fordítjuk. Energiafaló lakóépületeink rengeteg károsanyag-kibocsátásért és légszennyezésért felelősek, melynek csökkentése szakszerűen tervezett energiahatékonysági felújítások nélkül nem sikerülhet. Körüljártuk ezt a témát kicsit.

Előző cikkünkben megállapítottuk, hogy a szakértelem és tervezés nélkül, ötletszerűen, átgondoltalanul megvalósított energetikai felújítások sajnos hosszan fogva tartják a tulajdonosokat. Ezért hiba megvenni a legolcsóbb, esetenként kevésbé korszerű terméket, hiszen utána ugyanott tartunk, mint azelőtt: nem takarítottunk meg energiát és a következő 15–20 évben ugyanannyit fogunk költeni havonta rezsire. Egy rosszul tervezett és kivitelezett, ám költséges felújítás évtizedekre elveszi a lehetőséget egy valódi energiamegtakarítást eredményező korszerűsítés elől.

Jelentős ártöbblet, jobb értéktartás, kevesebb károsanyag-kibocsátás

Azért vannak kedvező jelek is: valamennyivel javult az energiahatékony otthonok aránya. Körülbelül azonos méretű családi házak esetében érezhetően megnőtt a korszerű, hőszigetelt családi házak kínálati átlagára. Az árak növekedése négyzetméterenként 15–28 ezer forint között volt a település típusától függően. Annak ellenére, hogy a hőszigetelt otthonokat drágábban kínálják eladásra tulajdonosaik, az árkülönbség és a magasabb ár nem jár az eladási idő növekedésével.

Egyre több ingatlantulajdonos szigeteli a házát, amelynek több haszna is van: az ingatlan használata során akár a rezsi fele is megtakarítható, értékesítéskor a befektetett összeg három-, négyszeresével is nőhet a ház értéke (régiótól függően) és jelentősen csökkenhet a karbonlábnyomunk is.

Foglalkozzon az ablakokkal is!

Ugyanilyen lényeges a régi, elavult, nyílászárók felújítása is, amellyel szintén jelentős összeg takarítható meg a rezsiköltségben, emellett ezzel a befektetéssel is jelentősen csökkenhet a karbonlábnyomunk is. Egy régebbi fa ablak felújításával egy új ablak beépítési költségének 35–50%-át takaríthatja meg. Előnye még, hogy a helyszíni szerelés nem jár bontási hulladékkal. 

Ne feledje, egyetlen felújítás sem ér véget az üvegek puszta kicserélésével. Cégünk minden szükséges járulékos munkát elvégez, így az ablakok beállítását, a zárcserét, sőt, ha szükséges, a szárnyak cseréjét és a tokok utólagos szigetelését is.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.