Az üvegrétegek száma nem mindig mérvadó I.

Ablakfelújítás – Az üvegrétegek száma nem mindig mérvadó I.

A tetőablakok kiválasztásánál gyakran szerepel szempontként, hogy mennyi az üvegrétegek száma – ez bizony néha tévutakra vezetheti az építkezőt. A tetőtéri ablak a szerkezet komplexitása okán is jóval összetettebb, minthogy csak és kizárólag a sűrűn használt és egyértelmű UW-érték fogalmát nézzük. Az tetőablak minőségének meghatározására nem elég csak az üvegrétegek számát nézni, itt más szempontok is szóba jöhetnek.

Miért nem elég a rétegszám?

Természetesen sok helyzetben a háromrétegű üveggel készült ablakok a legjobbak, de fontos, hogy más szempontokat is nézzünk. Ha például a tokszerkezet UW-értéke vagy maga a beépítés nem megfelelő, az üvegrétegek száma több problémát is okoz, mint amennyi hasznot hajt.

A 2021-ben életbe lépő szabályozás szerint a közel nulla energiafogyasztású épület tervezése komplex tervezői odafigyelést igényel, és természetesen kivitelezői hozzáértést feltételez. A szakértők szerint az anyagtól és annak minőségtől függően érdemes 20–30%-kal vastagabb hőszigeteléssel számolni.

A háromrétegű üveg esete a tokszerkezettel

A tetőablak UW-értékét a gyártó az egyes modellek esetén a szabvány szerint beminősített méretre, és ami nagyon fontos, a tokot és az üvegezést egyaránt figyelembe véve adja meg. Ha egy kétrétegű üveggel szerelt közismert típusú ablakot nézünk, annak Uw-értéke 1,0–1,1. Ez a típus már egyértelműen megfelelő egy közel nulla energiafelhasználású épület igényeinek. A háromrétegű üveg önmagában U=0,5–0,7 értékkel rendelkezik, míg ha a tokkal együtt nézzük, ahogyan kell, akkor akár a passzívház esetén is megfelelő, U=0,8 értéket is elérhetjük. Számolnunk kell azzal, hogy szerkezetben a keret UW-értéke szinte mindig rosszabb az üvegnél, így ha a standardnál nagyobb ablakot választunk, annak UW-értéke javulni fog.

Mit jelent az Uw-érték egy tetőablak esetében?

Az UW-érték az adott kompakt egységre, azaz a gyárban magas szinten előszerelt, biztonságos beépítést garantáló modellre vonatkozik abban a pillanatban, amikor a csomagolásból a kivitelező kiveszi. Érdemes megjegyezni, hogy ezeknél a minőségi ablakoknál már a dobozból kivéve is látszik, hogy van bennük anyag. Már csak a beépítésnél lehet hibázni – erről cikkünk második részében írunk bővebben.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.