Az üvegrétegek száma nem mindig mérvadó II.

Ablakfelújítás – Az üvegrétegek száma nem mindig mérvadó II.

A tetőablakok kiválasztásánál gyakran szerepel szempontként, hogy mennyi az üvegrétegek száma – ez bizony néha tévutakra vezetheti az építkezőt. A tetőtéri ablak a szerkezet komplexitása okán is jóval összetettebb, minthogy csak és kizárólag a sűrűn használt és egyértelmű UW-érték fogalmát nézzük. Az tetőablak minőségének meghatározására nem elég csak az üvegrétegek számát nézni, itt más szempontok is szóba jöhetnek.

Lehet-e gond beépítéskor?

A tapasztalatok alapján a legtöbb problémát a tokszerkezetek és az üveg UW-értéke közötti különbség mellett a beépítési hibák okozzák. Ha egy kiváló értékkel rendelkező háromrétegű üveg rossz tokszerkezetben van vagy szakszerűtlenül illeszkedik a tetőbe, akkor nem éri el célját, és egyáltalán nem költséghatékony.

Extra hőszigetelő réteg

Egy homlokzati nyílászáró beépítésénél a tetőablak hőhídmentes beépítése több buktatót is tartogathat. A tetőablak ugyanis kisebb vagy nagyobb mértékben, de minden esetben kiemelkedik a tető síkjából, így a tok védelmet igényel az oldalsó lehűléstől. Ennek érdekében sok gyártó már a gyártásnál minden ablakot a teljes tokot körülvevő extra hőszigetelő kerettel lát el. Ezzel a plusz védelmi réteggel, a hőszigetelő kerettel a pára lecsapódását is akadályozza.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Ha a tetőablak UW-értéke alapján – például a háromrétegű üvege miat – megfelel a rendeletnek, a tetőtérben még komoly problémák kialakulásának okozója lehet. A hőszigetelés nélküli tokkal készült tetőtéri ablak esetében az UW-értéknek, az üvegrétegek számának nincs szerepe a hőhidak kialakulásának szempontjából.

Mindezekből következik, hogy kétrétegű üveggel és természetesen megfelelően hőszigetelt tokszerkezettel sok mai tetőablak is messzemenőkig megfelel a közel nulla energiaigényű épületek tervezéséhez; nyilván ettől még igaz, ha az üveg háromrétegű, akkor akár egy passzívházba is beépíthető.

Megállapítható tehát: természetesen minden esetben fontos az üvegezés, így akár az üvegrétegek száma is, de ha maga az ablak szerkezete vagy a beépítés minősége nem megfelelő, akkor kidobott pénz csupán.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.