Azonnal kell szúnyogháló! De milyen?

Ablakfelújítás – azonnal kell szúnyogháló! De milyen?

Az esős hetek, majd a ránk törő hőség az álmoskönyvek szerint is szúnyoginváziót jósol. Épp itt az ideje minden lehetséges eszközzel megakadályozni, hogy az apró és idegesítő kártevők megzavarják nyugodt álmunkat, mindennapi teendőinket otthon. A kérdés csak az, hogy milyen hálót válasszunk, milyen szempontok szerint. Ebben igyekszem itt segíteni.

A legjobb megelőzni

A szúnyogok felbukkanásával nem csak a különféle rovarirtó szerek, füstölők, gyertyák és párologtatók forgalma ugrik meg, de megjelennek a barkácsáruházakban és a mestereknél a szúnyoghálóra vágyó emberek. A megelőzés ugyanis sokak szerint jobb, mint különböző természetes vagy mesterséges mérgeket szívni otthon.

Mindig van megoldás

Készen nem mindig lehet kapni olyat, ami pontosan passzol a mi ablakunk formájához, kialakításához. Ilyenkor érdemes megkeresni egy szakembert, aki a hosszú évek gyakorlata és tapasztalata alapján segíthet olyan megoldást találni, ami a vevőnek elsőre eszébe se jutott volna.

Milyen szúnyoghálókat lehet most kapni?

Tépőzáras szúnyogháló: ez a klasszikus, barkácsboltokban kapható zöld színű szúnyogháló, amit öntapadós tépőzárral lehet az ablakra rögzíteni. Komoly problémák lehetnek vele, hiszen az első jöttment szél leszakítja. Ráadásul sokszor ottmarad az öntapadós csík helye is. Elég csúnya tehát, de biztosan a legolcsóbb megoldás.

Fix keretes szúnyogháló: a keret anyaga háromféle lehet: alumínium, fa, vagy műanyag. Ez a megoldás nem mozgatható, csak ablakra szerelhető. A fa szúnyoghálónál megoldható, hogy nyitható legyen, úgynevezett csappantyúval tudom rögzíteni a nyitását. A tépőzáras változatnál mindenképpen tovább húzza, és szebb megoldás.

Zsanéros, nyitható, keretbe feszített szúnyogháló: a bejárati ajtó mellé szokták ezt a típust ajánlani, mivel éppúgy nyílik, mint egy ajtó. Ezt érdemes tokkal építeni, hiszen akkor nincs akadálya a kilincsnek sem.

Rolós (feltekerhető, redőny elvű) szúnyogháló: ez a típus már egy fejlettebb, és elegánsabb megoldás. Nagy előnye, hogy amikor nincs rá szükség, eltüntethető, így nincs útban, és nem is lesz koszos. Redőnyök elé utólag is felszerelhető. Tetőablakra is jó. Hátránya viszont az, hogy ha nagyobb szél van, akkor az a vezető sínből kifújja a szúnyoghálót. Ezen a résen a szúnyog és minden más rovat bejuthat. Minél szélesebb, annál gyakrabban fordulhat elő ilyen baleset. Vannak azonban megoldások erre is, hiszen sokszor e hátránya ellenére is ez a legkedvezőbb kivitelezési lehetőség egy adott ablakra.

Tolóajtós szúnyogháló: sima alumínium keretbe szerelt, oldalra tolható szúnyogháló. Igazán időtálló megoldás, hiszen kerete miatt sem a szél, sem az eső nem tehet benne kárt. Elsősorban tolóajtókra, de erkélyajtókra, és teraszajtókra is ajánlom. Ugyanakkor az ára többszöröse egy sima nyíló szúnyoghálónak.

Pliszé szúnyogháló: ez talán a legmodernebb, és a legszebb szúnyogháló valamennyi közül. Igazán dekoratív, és akár ferde kivitelben is felszerelhető. Pliszés szerkezete miatt nagy sikert arathat vele vendégei körében, mivel igazán rafinált és csinos összhatást kelt. Ezt a típust különösen akkor ajánlom, ha kisgyereke, vagy macskája van. Ha egy kifeszített szúnyoghálónak óvatlanul nekidőlnek, az könnyen kiszakadhat. A pliszé szúnyogháló viszont remekül bírja a gyűrődést, és túléli, ha nekimennek.

Ha felkeltette érdeklődését ez a cikk, facebookos oldalamon további érdekességet, híreket találhat.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...