Blokkházak ablakaink korszerűsítéséről és felújításáról

Ablakfelújítás – Blokkházak ablakaink korszerűsítéséről és felújításáról

Sok megkeresés érkezik hozzánk azzal a kérdéssel, hogy a panel vagy téglablokkos ablakokat érdemes-e felújítani. Mielőtt rámondanánk, hogy igen vagy nem, előtte tudnunk kell, hogy milyen típusú nyílászáróról beszélünk. Cikkünkben összefoglaljuk, milyen típusú nyílászárók vannak a panelházakban.

 

Milyen ablakok vannak a panelházakban?

Ahány házgyár volt Magyarországon, körülbelül annyiféle nyílászáróval szerelték a lakásokat, de még egy gyáron belül is történt időnként típusváltás

Kapcsolt gerébtokos ablakok: ezt a típust a panelgyárak a kezdeti időszakban szerelték, így a legtöbb a fővárosban, Budapesten található. A téglablokkos házak nagy százalékba ezzel szeretlek, az átállás után egy kis ideig még ezt a típust építették be. Végül viszonylag gyorsan kiváltotta ezt a gyártástechnológia fejlődésével a tessauer ablak, amelyek a tömeggyártását jobban lehetett gépesíteni.

Tessauer típus, avagy egyesített szárnyú nyílászárók: ezt az ablaktípust építették be a legtöbb házgyár a legtöbb ideig, tehát rengeteg van belőle.  A legegyedibb megoldások közé tartozik a forgóablak, ez nem lett közkedvelt, mert a későbbiekben sem redőnyt, sem pedig szúnyoghálót nem lehetett felrakni konstrukciója miatt. Ezt az ablaktípust későbbiekben már, a rendszerváltás előtt, a 80-as évek végén váltotta le termoplan üvegezésű ablak. Sokan ezeket sofa, illetve düfa néven ismerik. Ezeket az ablakokat már nem a házgyárak készítették, mert ebben az időszakban már jobban odafigyeltek az optimálisabb, költséghatékonyabb megoldásokra ezért a Sofa és a Düfa gyártó látta el tömegesen Magyarország házgyárait, lakásszövetkezeteit.

Termoplán ablakok (düfa, sofa): ezeket az utolsó kiadású panelházakba szerelték. Erről a típusról lehet elmondani, hogy forradalmasította az ablak funkcionalitását is. Ezt a típust szerelik össze a mai napig is a kisebb üzemek különböző profilú szerszámkésekkel. A lényege mindegyiknek ugyanaz: nincs külső, illetve belső különálló szárnya, hanem egyrétegű szárnyba oldották / oldják meg a hőszigetelt szerkezetet. Óriás előnye a hőszigetelt üvegezés.

A mai új tömeggyártás vezető nyílászárója a műanyag ablak, amely azért közkedvelt, mert előállítása iszonyatosan olcsó a fához képest. Az ipari típusméretek miatt gyárak álltak rá arra, hogy a majd 30-40 évig épített panel, illetve téglablokkos házak nyílászáróit tömegesen újragyártsa. A profitorientált gondolkodás mind a minőséget, mind az árat egyre alacsonyabb szintre vitte le. A nagyobb gyárak a tömegtermelés szünetmentesége miatt a hasznot minimálisra szorították. Olyannyira, hogy napjainkban, aki csak az árat nézi, az csakis műanyag ablakot választ. Nagy tömegben cserélik le az ablakokat a panelek, illetve a téglablokkos házak korszerűsítésekor, sőt, a külső homlokzati falazatra hőszigetelő rendszert is raknak fel.

Mit lehet felújítani?

Van olyan ablakfajta a fentiek közül, amelyet nem érdemes újítani, csak a cserében gondolni. Miután annyira betört a műanyag ablak a piacra, hogy a panelházak esetén, ha valaki mégis fa nyílászáróra cseréli ablakát, szinte azonnal kapja a kérdést, hogy miért nem műanyagra cserélt. Egyébként nagyon sok múlik a beépítés minőségén is, emellett gyártó és gyártó között is. A valódi probléma az, hogy nem lehet jól kiszűrni, melyik műanyag ablak milyen minőségű. A saját véleményem az, hogy ezek között valóban jó minőségű nyílászáró nincs, mert azt a mai piaci árak mellett nem lehetne megfizetni. Kérdés még, hogy ha Ön mégis a nem műanyag nyílászáró mellett dönt, hiszen korszerűsíteni szeretné ablakát, akkor melyik típusú régi, fa ablakokat ajánljuk felújítani panelekben, illetve téglablokkos házakba. Nos, ezek a kapcsolt gerébtokos, a termoplán és bizonyos tessauer típusú ablakokat.

Amit nem ajánlunk felújítani: a tessauer ablakok közül az egyszárnyú, 120x120-nál nagyobb ablakokat. A nagy mérete miatt nem olyan korszerű ezen ablakok pántszerkezete (köznyelven a zsanérja), hogy megnyugtatóan elbírja a hőszigetelt üvegre cserélős korszerűsítés miatt a megnövekedett súlyt.

Ha további információkra van szükséges, keressen bennünket Facebookon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...