energiamegtakarítás

Mit lehet tenni a társasházak bejárati ajtajával?

Ablakfelújíítás – Mit lehet tenni a társasházak bejárati ajtajával?

Sok helyen tapasztalom, hogy a társasházak bejárati ajtaját a felújítás, esetleg a panelprogram során új műanyagra nyílászáróra cserélték. Akadt már olyan megkeresésünk, hogy javítsuk meg az új ajtó működését, mert már lóg, nehezen csukható. A fém ajtók között pedig már akad olyan is, amely közel 40 éve teljesít hibátlanul szolgálatot.

Az emlékezet kopik, viszont a minőségi nyílászáró nem

Ablakfelújíítás – Az emlékezet kopik, viszont a minőségi nyílászáró nem

Néhány napja egy szegedi lakásban voltam felmérésen. A hölgy otthonában ugyanis akadt még néhány olyan nyílászáró, amit a rezsipara miatt érdemes lenne mielőbb felújítani. 

Tényleg minden négyzetmétert ki kell fűteni?

Ablakfelújítás – Tényleg minden négyzetmétert ki kell fűteni?

Lehet, érdemes akár már ezen a télen spórolni a fűtéssel? Hogyan nem kerül ez sok pénzbe, van olyan módszer, ami csak egy kis odafigyelést igényel a lakáson belül? 

Rezsizavarok: újra népszerűvé válhat a fatüzelés?

Ablakfelújítás – Rezsizavarok: újra népszerűvé válhat a fatüzelés?

A fatüzelés felé terelik a mostanában tapasztalható tendenciák az embereket. Az utóbbi években eddig mindenki kifelé dobálta a kazánokat, ezzel pedig a fatüzelés teljesen háttérbe szorult. Eddig ugyanis gázzal fűteni sokkal olcsóbb volt, mint kifizetni a tűzifa árát. Ráadásul gázzal fűteni jóval komfortosabb is, így sokan kidobálták a kazánokat, és átváltottak gáz-, illetve villanyfűtésre – talán utóbbiak jártak kicsit jobban.

Miért érdemes a rezsi csökkentésének első lépéseként az ablakok felújításával kezdeni?

Ablakfelújítás – első lépés az ablakok felújítása

Sokan gondolkodnak most abban, hogy a régóta halogatott felújításokat elvégezzék a lakásukban. Hogy a címben felvetett kérdésre is válaszoljak: azért érdemes, mert egy épületen vagy egy lakáson belül mindig a felületi áthűlést kell vizsgálni. 

Lehet már most készülni a költségesnek látszó télre?

Ablakfelújítás –  Lehet már most készülni a költségesnek látszó télre?

Egy átlagos magyar háztartásban a havi bevétel egyre nagyobb százalékát emészti föl sajnos a rezsiköltség. Nyáron, békeidőben ritkán gondolunk persze a fűtésszámlára, pedig érdemes már most megfontolni, hogyan spórolhatnánk rajta. Hiszen a rezsi főleg fűtési időszakban ugrik meg. Tapasztalatból tudom, számottevő a különbség egy jól szigetelt és egy huzatos lakás között. Akár tízezrekben is mérhető a fűtésszámlák közötti különbség. És ez a számla jól mérsékelhető lenne, ha a nyílászárók bent tudnák tartani a meleget, nem pedig az utcát fűtenénk.

Videón az új ablak beépítése tokbontással

ablakfelújíítás – Videón az új ablak beépítése tokbontással

A videón egy új ablak beépítését láthatjuk tokbontással – viszont itt nagyon kellett vigyázni a csempére a fürdőszobában, hogy az semmiképpen se sérüljön meg. Így a tokozatot darabokban, óvatosan vágtuk ki, ez után került a helyére az új ablak. Mindig védőszőnyeget alkalmazunk az ablak előtt, így is vigyázunk arra, hogy a lakásban lévő értékek ne sérüljenek meg.

Ablakfelújítás: valami régi, valami új

Ablakfelújíítás – Ablakfelújítás: valami régi, valami új

Budapesti megrendelőnknek a konyhában lévő sorablakkal kapcsolatban az volt a kérése, hogy egy tagot cseréljünk ki bukó–nyíló ablakra. A másik kettőn pedig csak cseréljük ki az üveget, azaz korszerűsítsük. Az új ablak tokbontás nélkül került a helyére. Az ablak kívülről most azért fehér, mert a megrendelő szeretné a többit is a fehérre mázolni.

Érdemes megőrizni az öntöttvas radiátort?

Ablakfelújítás – Érdemes megőrizni az öntöttvas radiátort?

A régi öntöttvas radiátorok jól működtek évtizedekig. Az öntöttvas vastagsága miatt igen jó hőtartó képességük volt, ezért talán még ma sem érdemes lecserélni. Legtöbbször nem a falra rögzítették, hanem a földön, lábon állt. Egyes leírások szerint a központi fűtés kazánjainak hatékonyságát vagy éppen a kimaradását is tudták pótolni – azzal, hogy ennyire kiválóan tartották a meleget.

Az ablakfelújítás előkészítése

Ablakfelújítás – Az ablakfelújítás előkészítése

Az ablakfelújítás előkészítő munkái gyakran nehezek – az elfáradt részeket ugyanis teljesen vissza kell kaparni. Ha a teljes festékréteget el akarjuk távolítani, az égetéssel történik, aminek nagyon időigényes a helyreállítása. A festék leégetésekor ugyanis az összes hiba a felszínre kerül, amit később gitteléssel lehet javítani.