energiamegtakarítás

Pályázati segítség műemlék házban élőknek

Ablakfelújítás – Pályázati segítség műemlék házban élőknek

Akár 20 millió forint vissza nem térítendő támogatás is igényelhető, népi építészeti emlékek helyreállítására. A támogatást a Népi Építészeti Program keretében, a Lechner Tudásközpont közreműködésével a Miniszterelnökség biztosítja. A programra 2018-ban 1,5 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre. Az egyedi kérelmek benyújtására a Tájékoztató megjelenését (ez 2018. március 7.) követő 30 napig van lehetőség.

Szigeteléssel csökkenthető a szállópor koncentráció is

Ablakfelújítás – Szigeteléssel csökkenthető a szállópor koncentráció is

Magyarországon 70 százalékban a lakossági fűtés a felelős a téli szezon kezdetén megnövekvő szállópor-koncentrációért, mely növeli a szmog kialakulásának lehetőségét is. Az ingatlanok hőszigetelésével, jó minőségű ablakfelújításokkal ugyanakkor jelentősen, akár 50 százalékkal is csökkenthető lenne nem csak a családok fűtési költsége, de a levegő finomszemcse tartalma is.

Az ingatlanok kétharmada felújításra szorulna

Ablakfelújítás – Az ingatlanok kétharmada felújításra szorulna

Magyarországon az elmúlt 10 évben alig akadt olyan lakóingatlan, ahol ne végeztek volna valamilyen felújítást, mindössze a teljes hazai lakásállomány 12 százaléka esetében nem nyúltak hozzá az épülethez vagy lakáshoz sem kívül, sem pedig belül. A nagy lakótelepek pótlása vagy rekonstrukciója itthon hirtelen egyszerre vált szükségessé. De ugyancsak ez igaz a 60–80-as évek „Kádár-kockáira” is. A felújításokkal jelentősen növelhető az épületek élettartama (lakhatósága, értéke, kiadhatósága stb.).

Épületkorszerűsítéssel kímélhető a családi kassza és Földünk épsége is

Ablakfelújítás – Épületkorszerűsítéssel kímélhető a családi kassza

Hazánk az elmúlt években az egyik legmagasabb GDP-arányos energiaimport-számlát fizette az Unióban. Magyarország energiafüggőségének csökkentése, az energiafogyasztás mérséklése minden magyar, így az egyes ingatlantulajdonosok stratégiai érdeke is. A legnagyobb energia-megtakarítási potenciál ugyanis az épületekben rejlik. Mi mindent tehet az egyszeri ingatlantulajdonos?

Megfizethető szigetelés a régi ablakokra: hallott már a nútmarásról?

Ablakfelújítás – hallott már a nútmarásról?

A lakásból a meleg legnagyobb része a nyílászárókon át távozik, így hosszabb távon érdemes elgondolkozni a régi ablak felújításán, végső esetben cseréjén. Ha most nem szeretne vagy nem tud bevállalni egy nagyobb költséggel járó beruházást, érdemes a bevált módszereket is kipróbálni a jobb szigetelés érdekében.

Alapelvárás lett a háromrétegű ablaküveg

Ablakfelújítás – Alapelvárás lett a háromrétegű ablaküveg

Jelentős változások léptek életbe 2018 január elsejétől az épületekkel szemben támasztott energetikai előírásokban – ez érinti többek között az új ablakok üvegezését is. A szabályok szigorodása miatt a falaknak, a nyílászáróknak, a födémnek az eddig érvényes szabványoknál mintegy 40 százalékkal energiatakarékosabbnak kell lenniük. Az ablakok felújításakor is érdemes lehet figyelembe venni az új szabályokat, hiszen rezsicsökkentő hatásuk van.

Tanácsok a környezettudatossághoz

Ablakfelújítás – Tanácsok a környezettudatossághoz

A környezettudatos gondolkodás nem pusztán divat, hiszen mára a probléma megkerülhetetlenné vált. Sosem késő elkezdeni: egy felújítás során apró változtatásokkal is komoly eredményeket érhetünk el, egyúttal pedig csökkenthetjük a mindennapi kiadásainkat.

Szigorodnak az épületenergetikai szabályok

Ablakfelújítás – Szigorodnak az épületenergetikai szabályok

A 2017. december 31. után benyújtott minden új építési engedély vagy bejelentés, illetve jelentős felújítás esetén már a költségoptimalizált energetikai követelményszint lép érvénybe – hívta fel a figyelmet az óév utolsó napjaiban a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Nonprofit Kft.

Megfontolandó tipp: hőtükörrel csökkenthető a rezsiszámla

Ablakfelújítás – Megfontolandó tipp: hőtükörrel csökkenthető a rezsiszámla

A téli hónapokban a család energiafelhasználásának akár 80–85%-a megy el fűtésre és meleg víz előállításra. Érdemes tehát elgondolkodni a hőtükör, vagy más néven a hővisszaverő fólia használatáról. Még rövidebben: érdemes a radiátor mögé fóliát rakni, mert akkor a falak helyett a szobát melegíti a radiátor.

Ön felkészült a hideg télre?

Ablakfelújítás – Ön felkészült a hideg télre?

Vannak esetek, amikor egy adott helység nyílászárói cserére érettekké válnak, de ezt bizonyos okokból (mint az ablakok körüli csempézés, tapéta vagy frissen felújított fal) nem kivitelezhető nagy rombolás nélkül. Ilyenkor lehetőség van az ablakok cseréjére régi meglévő tok meghagyásával, majd némi módosítás után felhelyezni az új nyílókat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...