energiamegtakarítás

Az ingatlanok négy százaléka felel meg a a szigorodó épületenergetikai feltételeknek

Ablakfelújítás – Az ingatlanok legnagyobb része korszerű és átlagos

Talán már mindenki előtt ismert: 2021 január elsejétől kizárólag legalább BB energetikai besorolású épület kaphat használatbavételi engedélyt. Ez az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatai szerint a tavaly energetikailag besorolt épületeknek mindössze 3,59 százaléka. Az építőipari gyártók már évek óta a minél energia- és környezettudatosabb termékek fejlesztésén dolgoznak világszerte, így a tervezőknek és kivitelezőknek van miből választania. Ennek ellenére időbe telik, mire az új szemlélet felülírja a megszokott gyakorlatokat és napi rutinná válik az energiatudatos megközelítés az építőiparban.

Ne fűtse az utcát! Érdemes belevágnia az ablakok korszerűsítésébe

Ablakfelújítás – Ne fűtse az utcát! Érdemes belevágnia az ablakok korszerűsítésé

A nyílászárók felújítása aligha tűr halasztást, hiszen a korszerűtlen ablakok mellett kialakuló nagy hőmérsékletkülönbség miatt számolni kell az ablakok körül kialakuló hőhidakkal is. A hőhidak következménye pedig a páralecsapódás, majd penészesedés. Ezért kell a hőszigetelés mellett kellő figyelmet fordítanunk a nyílászárók szigetelésére is.

Tudta, hogy a repülőgépek ablaka lyukas?

Ablakfelújítás – Tudta, hogy a repülőgépek ablaka lyukas?

Különös lehet, de a repülőgépek ablakán van egy apró lyuk. Ez elsőre kicsit ijesztően is hangozhat, de valójában a lélegző nyílás az utasok biztonságát szolgálja.

Gondolkodott azon, mennyit érhet egy felújítás?

Ablakfelújítás – Gondolkodott azon, mennyit érhet egy felújítás?

Az elmúlt két évben harmadával nőttek az ingatlanárak országszerte, ám a felújított, korszerű fűtéssel, szigeteléssel ellátott otthonok ára még ennél is nagyobb mértékben emelkedett. A fővárosban átlagosan közel 3, a vidéki városokban 1,5 millió forinttal ér többet egy korszerű, szigetelt családi ház az év eleji árakhoz képest – derült ki az Otthontérkép Csoport és a Knauf Insulation friss kutatásából.

Zéró energiafelhasználású ház, létezik ilyen?

Ablakfelújítás – Zéró energiafelhasználású ház, létezik ilyen?

Aki az elmúlt években ingatlant adott el vagy vásárolt, találkozott energetikai tanúsítvánnyal. Mire jó ez a papír? Mire érdemes törekedni egy-egy ingatlan esetén az energiafelhasználás terén? 

Áramot termelő ablakok jönnek?

Ablakfelújítás – Áramot termelő ablakok jönnek?

A napelemes technika új vívmánya lehet a villamosságot előállító ablak. De miről van szó? Cikkünkből ez is kiderül.

Ne bízza a szellőztetést a falakra! II.

Ablakfelújítás – Ne bízza a szellőztetést a falakra! II.

Az építkezéssel és felújítással kapcsolatos egyik legkárosabb városi legenda szerint a falaknak lélegezniük kell ahhoz, hogy a lakásban egészséges belső klíma alakuljon ki, és ha nem megfelelő anyaggal történik a hőszigetelés, a lakótér „befullad”. A lélegző falak mítosza egy alapvetően felszínes, emiatt könnyen értelmezhető modellt kínál a laikusoknak, miközben az épületenergetikai-épületfizikai folyamatok ennél sokkal összetettebbek. Cikkünk első részét itt olvashatja.

Ne bízza a szellőztetést a falakra! I.

Ablakfelújítás – Ne bízza a szellőztetést a falakra! I.

Az építkezéssel és felújítással kapcsolatos egyik legkárosabb városi legenda szerint a falaknak lélegezniük kell ahhoz, hogy a lakásban egészséges belső klíma alakuljon ki, és ha nem megfelelő anyaggal történik a hőszigetelés, a lakótér „befullad”. A lélegző falak mítosza egy alapvetően felszínes, emiatt könnyen értelmezhető modellt kínál a laikusoknak, miközben az épületenergetikai-épületfizikai folyamatok ennél sokkal összetettebbek.

Tényleg kétségbeejtő állapotban vannak a magyar lakások? III.

Ablakfelújítás – Tényleg kétségbeejtő állapotban vannak a magyar lakások? III.

A szigorodó szabályozásoknak való megfelelést, a környezetvédelmi célok betartását és a jelenlegi lakásállomány megújulásának ösztönzését is szolgálják az energetikai minősítések, arról nem is beszélve, hogy a tulajdonosoknak, vásárlóknak is egy jó kiindulópont lehet a havi rezsiköltségek előzetes megbecslésére. De vajon mit jelentenek az egyes minősítések, mekkora Magyarországon a korszerű lakásállomány és mennyit spórolhatunk a fűtésszámlán, ha felújítjuk a lakásunkat? Cikksorozatban járjuk a témát körül. Cikkünk első részét itt, második részét itt találja.

Tényleg kétségbeejtő állapotban vannak a magyar lakások? II.

Ablakfelújítás – Tényleg kétségbeejtő állapotban vannak a magyar lakások? II.

A szigorodó szabályozásoknak való megfelelést, a környezetvédelmi célok betartását és a jelenlegi lakásállomány megújulásának ösztönzését is szolgálják az energetikai minősítések, arról nem is beszélve, hogy a tulajdonosoknak, vásárlóknak is egy jó kiindulópont lehet a havi rezsiköltségek előzetes megbecslésére. De vajon mit jelentenek az egyes minősítések, mekkora Magyarországon a korszerű lakásállomány és mennyit spórolhatunk a fűtésszámlán, ha felújítjuk a lakásunkat? Cikksorozatban járjuk a témát körül. Az első részt itt találja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...