tippek, trükkök otthon

Le lehet égni az ablaküveg mögött?

Ablakfelújítás – Le lehet égni az ablaküveg mögött?

A napból eredő ultraibolya sugarak veszélyfaktort jelentenek a bőrre, a szemre és az immunrendszerre egyaránt. Tény, hogy a különböző erősségű UV-indexek esetén más-más óvintézkedések szükségesek, de azt tudta például, hogy az otthonában vagy a munkahelyén tartózkodva is leéghet?

Fél a rovaroktól? Így szellőztessen!

Ablakfelújítás – Fél a rovaroktól? Így szellőztessen!

A szellőztetés három okból is nagyon fontos: a benti levegő frissessége miatt, a penész megelőzéséért és a szennyező anyagok, szagok kiengedése végett is. Jó időben azonban felmerül a kérdés, hogyan lehet úgy kinyitni az ablakokat, hogy ne áradjanak befelé azonnal a bogarak és a szúnyogok.

Miért potyog ki a gitt a régi ablakokból? I

Ablakfelújítás – Miért potyog ki a gitt a régi ablakokból? I

Ma is használjuk a szót: gittegylet – Molnár Ferenc regényéből, a Pál utcai fiúkból. De mi az a gitt? Miért és mire használták régebben? Miért hullik ki végül? Cikksorozatunkban ennek járunk utána.

Miért potyog ki a gitt a régi ablakokból? II

Ablakfelújítás – Miért potyog ki a gitt a régi ablakokból? II

Ma is használjuk a szót: gittegylet – Molnár Ferenc regényéből, a Pál utcai fiúkból. De mi az a gitt? Miért és mire használták régebben? Miért hullik ki végül? Cikksorozatunkban ennek járunk utána, ez az írásunk második része, az elsőt itt találja.

Ezért ne aludjunk éjszaka nyitott ablaknál

Ablakfelújítás – Ezért ne aludjunk éjszaka nyitott ablaknál

Egy tanulmány szerzői szerint ennek pont az ellenkezője igaz: komoly egészségügyi kockázatokat rejt, ha nem zárjuk be az ablakokat – írja a wunderweib.de. A mainzi Johannes Gutenberg Egyetem kutatói górcső alá vették az alvás folyamatát. Nem véletlenül, hiszen e kérdés tekintetében igencsak megoszlanak a vélemények: vannak, akik csak nyitott ablaknál tudnak aludni, mások viszont kizárólag becsukott nyílászárók mellett. Vajon melyik az egészségesebb?

Ablakfelújítás: nagyon vigyázzon, kit enged be otthonába!

Ablakfelújítás –  nagyon vigyázzon, kit enged be otthonába!

Mintha újra reneszánszát élné itthon a házalás. Legalábbis erre a következtetésre jutott az egyik hazai kereskedelmi televízió stábja, amikor a Dél-Alföldön járt. Még egy otthonok felújítására szakosodott, máshol alig-alig hirdető cég is a házaló ügynökökön keresztül szerez megrendelőket. Ügyfeleik szerint drága pénzen, silány munkát végeznek és nem foglalkoznak a reklamáló kuncsaftokkal. Újra írom, nem először, de biztos nem utoljára – csak megbízható, nem az utcáról beeső mesterekkel dolgoztassanak. 

Öt tipp a sikeres lakásfelújításhoz

Ablakfelújítás – Öt tipp a sikeres lakásfelújításhoz

Itt a jó idő, így sokan gondolkodnak el – ha már a kedvezőbb téli felújítás lehetőségét elszalasztották –, hogy belefogjanak lakásuk megújításába. Fontos persze ilyenkor is átgondolni, milyen lehetőségeink vannak. Ehhez nyújt segítséget öt tippünk a témában.

Lakásfelújítás olcsóbban: néhány költségből sokat lehet faragni

Ablakfelújítás – Lakásfelújítás olcsóbban: néhány költségből sokat lehet faragni

Akár kiadásra, akár saját használatra szánja az ember, minden otthon idővel amortizálódik, a felújítás költségei pedig egy összegben nagyon magasak lehetnek, ezért a legjobb már a probléma felmerülésekor kijavítani azt, amit lehet. A nedvesedő, penészesedő fal, a potyogó vakolat, de az állandóan huzatos, hideg környezet is többnyire a lakás adottságai miatt alakul ki, így hosszútávon, hiába drágább, érdemesebb az alapproblémát orvosolni.

Mit lehet tudni az időjárás állomásokról?

Ablakfelújítás – Mit lehet tudni az időjárás állomásokról?

Az időjárásra és pontos időre szinte mindenki kíváncsi. Régen nagy divat volt kitenni az ablakba egy külső hőmérőt, ma pedig azt szeretjük, ha egyetlen kijelzőn látunk minden fontos információt a környezetünkről – és ez lehetőleg nem a mobiltelefonunk. Ilyen időjárási, hőmérő eszközökből ma hatalmas választék áll rendelkezésre.

Becsapják a denevéreket a városi ablakok

Ablakfelújítás – Becsapják a denevéreket a városi ablakok

Számos denevérfaj él a városokban, de az emberi környezetben olyan veszélyekkel is szembesülnek, amelyekre nincsenek felkészülve. Magyar és német kutatók nemrégiben azt fedezték fel, hogy az állatok tájékozódását megzavarhatják a sima, függőleges felületek (például az ablakok).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...