Csak bajt jelenthet, ha ez megjelenik otthon

Ablakfelújítás – Csak bajt jelenthet, ha ez megjelenik otthon

Sajnos nem csak csúnya látvány, de az egészségre is károsan hathat egy-egy kiterjedt penészfolt azzal, hogy légúti problémákat, megbetegedéseket okoz, sőt súlyos esetekben akár tüdőgyulladáshoz is vezethet. Elmondjuk, hogyan előzheti meg!

Az igazán hideg idő beállta előtt nagyon fontos, hogy elvégezzük a megfelelő téliesítő munkálatokat nem csak a kertben, de az otthonunkban is. Nem árt azonban, ha ezt odafigyeléssel és átgondoltan tesszük, máskülönben a penésznövekedésnek kedvezünk. Az ablakok környékén vagy a tetőtérben gyakran tapasztalhatunk páralecsapódást, ami igazi melegágya a penészképződésnek. A penész a legtisztább fürdőszobákban, a legrendezettebb pincékben is feltűnhet, nem kerüli el a tetőteret sem – a lakásnak azon részeit támadja meg, ahol a víz, pára felhalmozódhat és nagy a levegő nedvességtartalma.

Legjobban tesszük, ha a probléma észrevételét követően a lehető leggyorsabban reagálunk, hiszen így olcsóbban és könnyebben megúszhatjuk, mint ha egészen odáig hagyjuk elfajulni a dolgot, hogy falakat, padlót kelljen javítani.

Ne zárjunk le mindent

Az összes levegőforrás teljes kizárása gyakori hiba, sokan elkövetik, amikor megpróbálják otthonukat felkészíteni a télre. Nos, a rések, lyukak kiiktatása valóban elengedhetetlen a meleg benntartásához, a hermetikus lezárásnak azonban meglehet a böjtje. Az összes szellőzőnyílás lezárása különösen a nem használt helyiségekben nagy hiba. Az állott levegő, a pangás lecsapódást eredményezhet az ablakok, ajtók és más kemény felületek környékén, idővel pedig kialakul a penész is, ami komoly károkat okozhat. Javasolt naponta néhány alkalommal kinyitni az ajtókat, ablakokat, hogy bejuthasson a friss levegő, ez segíthet a páralecsapódás megelőzésében.

Rossz szigetelés

A minőségi szigetelés az egyik legjobb védekezési mechanizmus az otthoni penészképződés megakadályozásában, a rossz megoldások viszont épp az ellenkező hatást válthatják ki. Az apró rések lehetőséget adnak arra, hogy a meleg, nedves levegő hűvösebb felületekkel érintkezzen és így kedvezzen a penész kialakulásnak.  Ide kapcsolódik a hőhíd fogalma. Az épületszerkezeteknek, falazatoknak nem egyenletes a hőszigetelő képessége: a falnak vannak olyan részei, amiken keresztül gyorsabban hűl ki a lakás. A hőhíd az terület, amin át gyorsabban szökik el a meleg levegő, mint a fal egyéb területein. Ahol hőhíd van a falban, ott érezhetően hidegebb, mint máshol. Főleg azért jelentenek problémát, mert a gyengébb hőszigetelő képességű felületeken gyorsabban távozik a belső meleg levegő, így egyrészt több fűtési energiára van szükség, másrészt pedig, mivel a hőhidas szerkezeteknél a rosszabb hőszigetelő képességű felületek hidegebbek, és ezért ezeken a hidegebb felületeken a lakásban keletkező pára könnyebben kicsapódik, a kicsapódó nedvesség miatt előbb-utóbb megjelenhet a penészedés is.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...