A családi házak hőszigeteléséről

Ablakfelújítás – A családi házak hőszigeteléséről

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogyan lehetne csökkenteni a családi ház fűtéséhez szükséges hőenergia költségét. Régi mondás, de igaz: „a legolcsóbb energia az, amit nem használunk el”. De tényleg így van?

Hová lesz a hő?

A hőenergia különböző utakon hagyja el az épületet. Az, hogy hol és mennyi szökik meg, házanként változik. Hisz a vékony téglafal jobban hűl, mint a vastag vályogfal, a cseréptető jobban szellőzik, mint az azbeszt hullámpala.

Milyen sorrendben hőszigeteljünk?

Az ingatlantulajdonosok többségénél az első lépést az ablakok és ajtók felújítása jelenti. A nagyon rossz állapotban lévő, rosszul záródó nyílászárók esetében ez érzékelhető eredményeket is hoz. Persze azokban a helyiségekben, ahol sokat tartózkodunk, ott kötelező a megfelelő szellőzés biztosítása. A nyílászárók renoválását ezért feltétlenül össze kell kötni egy hővisszanyerős szellőzőrendszer kiépítésével.

Tovább lefelé és fölfelé

A ház falának külső hőszigetelését érdemes kiegészíteni az alapzat hőszigetelésével a földfelszín alatt is. A plafonon keresztül távozó hő is legalább annyi, mint a falakon át távozó energia. Amennyiben nincs beépítve és lakterületként használva a tetőtér, érdemes ennek a szigetelésével kezdeni. A hagyományos, gerendás szerkezet esetén a gerendák közötti hézagot töltjük ki hőszigetelő anyaggal. Beton födém esetén két megoldás van: megfelelő belmagasság esetén alulról szigetelhetünk a beton-födém és az álmennyezet között, vagy felülről a padlástérben.

Megéri-e?

Amennyiben van pénzünk mindenre, nyilvánvalóan igen. Persze a konkrét költségek igen tág határok között változnak, a családi ház méretétől, alakjától, a felhasznált anyagok minőségétől és árától, a kialkudott munkadíjtól függően. 

A következő kérdés az, hogy a beruházás mikorra térül meg. Mivel a beruházás kb. negyedére csökkentené a fűtőanyag szükségletünket, ez a földgáz esetében jelentős megtakarítást eredményezne. Egyes számítások szerint a teljes hőszigetelés megtérülési ideje kb. 5­­–20 év háztól függőn. Jó hír, hogy gyakran van lehetőség államilag támogatott, hosszú lejáratú, alacsony kamatozású hitelek felvételére a házak energiahatékonyságának javítására. Megfontolandó, hogy éljünk ezekkel is.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha egyéni tapasztalata van, amely e cikkhez kapcsolódik, szóljon hozzá itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...