Diploma kontra szakma? Mi lehet a jó megoldás?

Ablakfelújítás – Diploma kontra szakma? Mi lehet a jó megoldás?

Egy jó szakma felér egy diplomával és biztonságos anyagi egzisztenciát biztosít – halljuk egyre több helyről. E kijelentés legfontosabb célkitűzése talán az, hogy a gazdaságban mindig rendelkezésre álljon a megfelelő minőségű és számú szakember a diplomások mellett. Ehhez viszont elengedhetetlen a szakmák népszerűsítése is.

Tavaly 23 közlekedési csoportba tartozó szakképesítéssel bővült a szakmalista, így immár 64 szakképesítésben lehetett jelentkezni a Szakma Kiváló Tanulója Versenyre és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyre. Legtöbben ebben a tanévben is a vendéglátóipari szakmákban indulnak a megmérettetésen, amit a kereskedelmi és gépipari szakmák, építőipar követ.

Vegyük most sorra a versenyek fő célkitűzéseit:

  • a magyar szakképzés színvonalának további emelése
  • a szakképzés eredményeinek széles körű bemutatása
  • a végzős tanulók és iskoláik megfeleltetése a gazdaság igényeinek és elvárásainak
  • a „fizikai szakmák” társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése
  • a szakmunkás pályamodell bemutatása, népszerűsítése
  • a pályaválasztás és a pályaorientáció erősítése által

A verseny egyre népszerűbb a diákok körében is, ahol a résztvevő tanulók száma évről évre növekszik. A versenyek talán azért is ilyen népszerűek, mert a versenyen részt vevő azon tanuló, aki valamely versenytevékenység esetében eléri a megszerezhető pontok legalább 60 százalékát, akkor mentesül az adott versenytevékenységnek megfelelő írásbeli, interaktív, gyakorlati, központi gyakorlati vagy szóbeli vizsgatevékenység letétele alól. A versenyen a jó eredményt elérők felmentést kaphatnak a tanév végén esedékes szakmai záróvizsga, illetve annak egyes moduljai alól

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyre jelentkező − a szakképző intézményekben végzős − tanulók létszáma 2008 óta erőteljes növekedést mutat: az induló évben 15 szakmában 2006 fő vett részt az írásbeli elődöntőben, míg a tavalyi évben az országos szakmai versenyekre a 65 szakképesítésben közel 7 500 fő jelentkezett.

Tetszik ez, de hogyan tovább?

Egy álláskereső gyorsan szembesülhet azzal, hogy egyre több helyen kérnek diplomát. Ennek két oka van: az egyik, hogy elég alap lett már a diploma. A magyar harmincasok 32%-a rendelkezik diplomával (az uniós átlag 40%). Ma már annyinak számít egy alapképzéses diploma, mint negyven éve az érettségi volt. A másik, hogy legtöbb cégnél szűrőnek használják azt, hogy van-e diploma. Mindegy milyen, csak diploma. Ugyanis az már elárul valakiről annyit, hogy vette a fáradságot, időt és energiát, hogy elvégezzen egy főiskolát. 

Ha beszélünk egy építkezésen dolgozóval, pincérrel, pékkel, akik érettségivel dolgoznak ilyen szakmákban, két nagy bajt mondanak: nincs bennük perspektíva, mert nincs út felfelé. Maximum a fizetős pincér lehetsz, vagy a műszakvezető pék. A másik pedig az, hogy ezek nagyon kemény fizikai munkák, amit huszonévesen még bír az ember, de negyvenévesen aligha. Ezért lehet érdemes elvégezni egy bármilyen főiskolát.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha egyéni tapasztalata van, ami e cikkhez kapcsolódik, megoszthatja itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...