Drágulnak a lakások, így egyre népszerűbb a felújítás

Drágulnak a lakások, így egyre népszerűbb a felújítás

Egy felmérés szerint nem csökken az emberek a lakásfelújítási kedve, hiszen egyre többen korszerűsítenék az otthonukat.

Az idei negyedik negyedév elején is a családi házakban élők terveznek felújítást a legnagyobb arányban, 23 százaléknyian. A panellakások lakóinál 17, a téglaépítésű társasházak lakóinál 15 százalék ez az arány – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. (GKI) és a Masterplast friss felméréséből.

A kutatás alapján jelentős az eltérés a települések mérete alapján is. A községekben csaknem 25 százalék, a kisvárosokban 21 százalék, a megyeszékhelyeken 17 százalék, a fővárosban 16 százalék a felújítási szándék. A régiók között Közép-Magyarország vezet, ugyancsak 25 százalék körüli értékkel.

Egy éven belül a lakóingatlanok 20 százaléka, vagyis csaknem 820 ezer lakás újulhat meg. Az emelkedés az előző negyedévhez képest 110 ezer, a tavalyi azonos időszakhoz képest 280 ezer, tehát éves összevetésben majdnem 35 százalékos a növekedés. Az érintettek 37 százaléka venne föl állami támogatást.

A lakáskorszerűsítések és -felújítások gazdasági környezete kedvező. A lakóingatlanok átalakítását a magas lakásárak is ösztönzik.

Kedvezőtlennek látják ugyanakkor a hitelek, az építőipari alapanyagok és szolgáltatások drágulását, bár az elmúlt 2 év emelkedő trendjét sem ez, sem a járvány nem törte meg mostanáig – derül ki a kutatásból.

Ha ön is szeretné ablakát, ajtaját felújítani – akár télen is –, hívjon vagy írjon elérhetőségeinkre, szívesen megnézzük, mit tehetünk a megoldás érdekében.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.