Egy 19. századi üzletportál felújítása Budapesten I.

Ablakfelújítás – Egy 19. századi üzletportál felújítása Budapesten I.

A 19. század végén kialakuló új lakó- és üzletház épülettípus alaposan megváltoztatta az addigi egységes architektúrájú homlokzatokat Budapesten. Az öntöttvas oszlopokat felváltó rácsos tartók és a kiváló belga üvegek lehetővé tették az üzleti szintek szinte teljes megnyitását az utca felé. Egy ilyen épület portálablakainak felújításában vettünk részt nemrégiben. 

Csapatommal nemrégiben Budapesten, az Aulich utcában egy műemléki épület utcafrontjának felújításában vettünk részt. A munka alapos tervezéssel, és természetesen engedélyezésekkel kezdődött.

Budapest belvárosában az épülethomlokzatok világörökséghez méltó látványának megőrzése érdekében a meglévő kirakatportál átalakításánál vagy cseréjénél az eredeti architektúrának nem megfelelő kialakítású korábbi kirakatportálokat az eredeti tervek, vagy az eredeti nyílások geometriai méretei szerint kell helyreállítani. Ezt az jelenti, hogy nem az elmúlt évtizedek – sokszor barbár – átalakításai, hanem az eredeti megjelenés a mérvadó.

A kirakatszekrények és kirakatportálok felületképzésénél alkalmazandó színeket az épület színezésével összhangban kell meghatározni. A kirakatportálok üvegfelületét nem átlátszó felületű anyaggal – fóliával, papírral, műanyaggal, festéssel, vagy más dekorációs felülettel – takarni nem lehet. Homokfúvott fóliát a kirakatportál üvegfelületének legfeljebb 30%-án lehet alkalmazni, az üzleti dekoráció nem haladhatja meg az adott portálfelület 20%-át. A közterületi homlokzatok falfelületein, az előkertek kerítésein, előkertben kirakatszekrény nem helyezhető el. Meglévő épülethomlokzaton létesítendő átlátható rácsszerkezet csak az épület eredeti rácsozatával azonosan, annak pótlásaként, az épület architektúrájához igazodva helyezhető el.

Hogyan lehet biztonságossá tenni?

A kirakatportálok biztonsági rácsainak elhelyezését és kialakításuk módját a kirakatportállal együtt kell megtervezni és megvalósítani. Biztonsági rácsot a kirakatportál üvegfelületén belül lehet felszerelni. A földszintről nyíló egyes rendeltetési egységek közterület felőli bejáratainak biztonsági rácsait a bejárat belső síkján belül kell elhelyezni, kivéve az eredeti állapot, vagy az értékvédelmi vizsgálat szerinti díszrácsozatokat. A meglévő, zárható táblás bejáratokat és kirakatportálokat meg kell őrizni az eredeti formájukban vagy az eredeti tervek figyelembevételével kell helyreállítani.

Budapest utolsó 150 évében a funkció és a divat átalakította a portálokat. A mostani felújítási terveket az önkormányzat által felkért művészettörténész az épület eredeti értékeit visszaállító hiteles munkának minősítette.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.