Egy 19. századi üzletportál felújítása Budapesten II.

Ablakfelújítás – Egy 19. századi üzletportál felújítása Budapesten II.

A 19. század végén kialakuló új lakó- és üzletház épülettípus alaposan megváltoztatta az addigi egységes architektúrájú homlokzatokat Budapesten. Az öntöttvas oszlopokat felváltó rácsos tartók és a kiváló belga üvegek lehetővé tették az üzleti szintek szinte teljes megnyitását az utca felé. Egy ilyen épület portálablakainak felújításában vettünk részt nemrégiben. 

A munkát megnehezítette az épület földszintjének nagy belmagassága. Csapatomnak állványon kellett dolgozni, amikor az ötméteres ablakokat szereltük össze szakszerűen. 

Nem ember, aki megemeli

Az üveget nagy súlya miatt nem emberi erővel, hanem beépítő robot segítségével tettük a helyére. A gép 600 kg üveget tud emelni, forgatni a levegőben. Az emelőtappancsok vákuum segítségével rögzítik a gumitappancsokat az üveghez.

Az utcaszinti építészet stílusát meghatározó elemek a nagy üvegfelületekkel burkolt oszlopgerenda kombinációk a belső terek nagy fénnyel való elárasztásához. Ezt egészítik ki az olyan műszaki követelmények, mint a jobb hőszigetelés és a magasabb fokú betörésvédelem. Mindeme szempontok egyre nagyobb és nehezebb üvegezéssel járnak. Az ilyen elemek szerelése saját erőből aligha oldható meg, nem is beszélve a fizikai igénybevételről és a megnövekedett időráfordításról. Gépek nélkül ráadásul üvegtörés is előfordulhat, ami viszont az anyagköltséget növeli meg jelentősen.

Géppel könnyebb volt

Mindezen károk megelőzése érdekében béreltük ki budapesti partnerünktől a robot készülékeket. Ezek a gépek a nagyon nagy és nehezen kezelhető üvegtáblákat emelik, mozgatják és szerelik, biztonságosan, gyorsan és emberi erőkifejtés nélkül. Ezeket a robotgépeket elektromos meghajtással és minőségi szinkronvezérléssel látják el. Az üvegtáblák mozgatásához kétkörös vákuum-berendezéssel és két külön szivattyúval rendelkeznek a nagyobb biztonság érdekében. 

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...