Egy apró részlet a mázolásról

Ablakfelújíítás – Egy apró részlet a mázolásról

A faszerkezeteket különböző külső behatások (légköri, mechanikai, bioló­giai, korrózió stb.) ellen, az adott igénybevételnek megfelelő festék bevonat­rendszerrel védik és ezt mázolásnak nevezik. A fa mázolásának védelmet biztosító és esztétikai szerepe van. A megfelelően kiválasztott bevonat mindkét funkciót egyaránt képes kielégíteni.

A mázolás, festés mindig az asztalosmunka után jön. Ez néha egyszerű, azonban vannak olyan rossz állapotú nyílászárók, ahol egy speciális csiszológéppel, a raskétázó szerszámmal kell visszakaparni a felperdült részeket, melyeket teljesen el kell távolítani. 

Ez után lehet a fát kétkomponensű gittel kijavítani. Ez a visszacsiszolás nem mindig indokolt, de ha a szakember szerint igen, akkor elkerülhetetlen munkafolyamat a festés előtt annak érdekében, hogy kifogástalan minőségű legyen a felújított nyílászáró. 

Mi minden esetben átnézzük a nyílászárót, és bármilyen rossz fa szerkezetet, lécet lecserélünk, új fa résszel pótlunk festés előtt. Festésnél az ablak körüli részeket le kell takarni, hiszen a munkafolyamat során minimális por keletkezni fog.

Mire kell még ügyelni?

A faszerkezetek mázolását általában +10°C feletti léghőmérsékleten szabad végezni. Minden esetben a kivitelezés technológiájánál a festékgyártó cégek előírásait kell betartani. A mázolás minőségét a festékanyag típusán és kiviteli technológiáján kívül elsősorban a faszerkezet nedvességtartalma határozza meg. A fa szivacsos szerkezeti felépítéséből adódóan rendelkezik vízfelvevő és vízleadó képességgel, mely egyben mázolásának problémáit is okozza.

A környezet nedvességtartalmához képest nedvesebb fa a felesleges nedvességtartalmát (egyensúlyi nedvességtartalomig) a festék bevonatrétegen keresztül igyekszik leadni. Amennyiben ilyen fára mázolnak, meghibásodás fordul elő, ugyanis meleg időben a festékréteg alatt vízpára, hideg időben viszont a képződő jég feszítő hatása a bevonatot felszakítja, idő előtt tönkreteszi.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.