Egy régi ablak új élete

Ablakfelújíítás – Egy régi ablak új élete

Talán megrendelőnk sem hitte, hogy a régi, kapcsolt gerébtokos ablakára azt fogjuk mondani, hogy nem kell kidobnia. Egy tanulságos történet Szegedről, a Tisza Lajos körút patinás polgári otthonaiból.

Az idő (és az időjárás) nyoma persze tökéletesen látszott ezen az ablakon. Az alja, a tokfríz, illetve a bélésdeszka is teljesen kirohadt. De az is látszott, hogy megrendelőnk szerette volna megőrizni az ablakát, és csak a legutolsó lehetőségként fogadta volna el, hogy dobjuk azt ki. Ezért is vállaltuk, hogy nekilátunk, és amit csak lehet, megújítunk a régi gerébtokos ablakon, hogy hosszú ideig szolgálja még a tulajdonosát. Ma már nagyon nagy örömmel újságolja, hogy elégedett az ablakkal, szinte mindenben olyan, mintha egy vadonatújat vásárolt volna.

Ez a történet is igazolja, hogy a régi, patinás nyílászárót nem kell minden esetben kidobni, hiszen fel is lehet azt újítani – egy új fa ablak árához képest jóval olcsóbban.

Miért érvelek mindig a fa ablak mellett?

Én mindenkit a fa ablak megtartására biztatok, ha csak lehetséges azt megmenteni. A fa ablakok gyönyörűek, és megfelelő gondozás, felületkezelés esetén szinte örök életűek. A meggondolatlan és kellően körbe nem járt ablakcsere kellemetlen mellékhatása lehet a penészesedés, hiszen a tökéletesen szigetelő műanyag ablakok megszüntetik a légcserét. Ha a tulajdonost nem figyelmezteti senki, hogy szellőztessen, szomorú meglepetésben lehet része.

A régi ablakok felújítása úgy történik, hogy asztalos munka keretében megerősítjük, pászítjuk az ablak nyíló részeit, kicseréljük, pótoljuk azokat az elkorhadt részeket, amelyeket nem lehet felületkezeléssel helyrehozni. Ez után – ha kell és szükséges – eltávolítjuk a felpördült festékréteget, kijavítjuk, gitteljük a felületi hibákat, és alaposan átcsiszoljuk az ablakot. Ezután következhet a felületkezelés, a mázolás. Mindezt por, piszok, felfordulás nélkül tudjuk rövid határidővel elvégezni.

A felújítással elérhető jelentős hőveszteség-csökkenés miatt a nyílászárók javítása hamar, akár néhány év alatt megtérülhet – főként ha az egyre emelkedő energiaárakat is tekintjük. Teljes joggal tekinthetjük hát az ablakfelújítást olyan beruházásnak, amely saját kényelmünket szolgálja, de olyan befektetésnek is, amellyel hosszú távra csökkentjük fölösleges kiadásainkat.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.