Elég környezetbarát az ablakfelújtás?

Ablakfelújítás –  Elég környezetbarát az ablakfelújtás?

Rengeteg tipp és trükk létezik arra, hogyan tegye energiahatékonnyá a lakását. A legfontosabb azonban, amit ennek érdekében megtehet, az az, ha a szigetelésre odafigyel – ezt pedig az ablakoknál érdemes elkezdeni.

Sok energiahatékonysági átalakítás nagyon drága lehet – sokaknak nincs lehetőségük például napelemekbe fektetni. Azzal viszont valóban rengeteg pénzt lehet spórolni, ha az ember otthona energiahatékony, és ennek egyik legfontosabb eleme az, hogy megfelelően szigeteljen. Az is nagyon fontos, hogy megfelelő szigetelés nélkül nincs is értelme belevágni bármilyen más projektbe, hiszen a hűtés-fűtés a leginkább energiaigényes funkciója egy otthonnak. A szigetelés kulcsa és első lépése mindig a nyílászárók felújítása vagy cseréje kell, hogy legyen – enélkül ugyanis kiszökik a meleg, bejön a hideg, és fordítva, mind az épület hűtése, mind a fűtése teljesen hatástalan lesz.

Ha új ablakokat választ otthonába, annak többről kell szólnia, mint egyszerűen a megfelelő stílus megtalálása. Ma végre az ablakokat úgy kezeljük, ahogyan kell – nemcsak a megfelelő külsőre adunk, hanem figyelünk a por és allergének elleni védelemtől a beltéri hőmérséklet szabályozásáig át mindenre. A mai, energiahatékony ablakokat úgy tervezték, hogy minimálisra csökkentsék a hőveszteséget az otthonon belül. Ehelyett az ilyen típusú ablakok lehetővé teszik a beltéri hőmérséklet természetes szabályozását, ami kényelmesebb, és mindenképpen olcsóbb, mintha kompenzálni kellene.

Fontos tudni, hogy a megfelelő ablakok nemcsak a hideget vagy a meleget tartják kinn, hanem a szálló port is, így aztán ha valaki olyan területen él, ahol nagy a szmog vagy a légszennyezettség valamilyen más oknál fogva, a jól szigetelő ablakok ezen is segíthetnek.

Nagyon sok mindenen múlhat az, hogy kinek melyik ablak a megfelelő. Gondolni kell az anyagára (fa, vinil vagy alumínium), és arra is, hogy dupla, esetleg tripla ablakrétegről legyen szó. A dupla üvegezésű ablakok keretében két üvegtábla van, amelyeket egy szigetelő légzseb választ el egymástól, ez megvédi a belső teret a külső hidegtől vagy melegtől. Hasonlóan a háromrétegű ablakokat is ugyanolyan tulajdonságokkal tervezik, de három üvegtáblát és még jobb hőtartást kínálnak, mint a kétrétegű ablakok.

A megfelelő választás nyilván a lakás vagy ház, a környezet, az időjárási viszonyok és a ráfordítható összeg függvénye – mindenkinek más lesz az, ami belefér, és ami az ideális számára. Egy légszennyezett, hideg területen jobb szigetelésre lesz szükség, mint egy melegebb, időjárási szélsőségekkel kevésbé rendelkező, vidéki jó levegős környezetben.

Éppen ezért, ha hasonló dilemákkal küzd, hívjon vagy írjon elérhetőségeinkre, szívesen megnézzük, mit tehetünk a megoldás érdekében.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.