Energiatakarékosság: már otthon el kell kezdeni

Ablakfelújítás – Energiatakarékosság: már otthon el kell kezdeni

A környezetvédelem egyik legfontosabb eleme az energiatakarékosság. Az égők, a fűtés, a komplett ház is lehet már energiatakarékos. De mit is jelent ez utóbbi pontosan?

Közismert, hogy a világ energiaigénye egyre növekszik, ami pedig egyre nagyobb költségeket és környezeti problémákat okoz. Az energiahatékonyság javításának fontosságával már jó ideje foglalkozik a hazai ingatlanpiac. Megjelent a panelprogram, a kötelező energetikai tanúsítvány és több más korszerű, modern megoldás is. Ezeknek köszönhetően ma már otthonunk energiaigényét a nélkül csökkenthetjük, hogy az kényelmünk rovására menne. 

Milyen legyen, ha új? 

Amennyiben lehetőségünk van újat építeni, és tartós megoldást szeretnénk, akkor az energiahatékony házak mellett érdemes letenni a voksunkat. Típusokat tekintve vannak passzív, hibrid, zöld és készházak. Egy passzív ház fűtési energiaigénye 15 kWh/m²/év, míg egy mai „A” energiaosztályú ház energiaigénye ennek a duplája. Egy ilyen házban tudatosabban kell lakni a polisztirol falazat miatt, ugyanis az ilyen légtömör épületben a levegő kis fajsúlya miatt gyorsan megváltozhat a belső hőmérséklet. 

A hibridház olyan épület, amely a hagyományos építési technológiák és a passzívházak előnyeit gazdaságosan ötvözi. A fokozott hőszigetelésű épületek esetében a takarékosság a gázfűtés és a geotermikus rendszerek optimális kombinációjában lelhető fel. A zöld épületek viszont több energiát megtakarító funkcióval rendelkeznek. Ha lakásról van szó, akkor elvárás lehet, hogy mindegyikbe külön szabályozható, de központi rendszerre csatlakozó klímát telepítsenek.

A készházak ma már 6-8 hónap alatt költözhetők, az építkezés pedig mindössze 4-5 hónapot vesz igénybe. A könnyűszerkezetes épület részeit gyárban, ipari körülmények között teljes hosszban és magasságban készítik el. Ezt követően a kész darabokat speciális járművekkel szállítják a helyszínre és ott szerelik össze a már kész alapra. Amellett, hogy előállításuk környezetkímélő, még energiatakarékosak is, mivelhogy egy szabványos készház fűtésenergia-felhasználása négyzetméterenként évi körülbelül 20 kWh.

Ezekre érdemes odafigyelni

A háztartások energiafogyasztása igencsak megugrott. Ezzel szemben viszont egyre többen törekednek kisebb-nagyobb energiahatékonysági fejlesztésekre. Emellett vásárlás vagy építkezés során is figyelembe veszik a megtakarítás lehetséges alternatíváit. Nemrégiben végeztek egy kutatást, melyben felmérték, hogy különböző ingatlanra vonatkozó jellemzők milyen mértékben fontosak az emberek számára. Egy 1-től 10-ig terjedő skálán kellett értékelniük többek között azt is, hogy az energiatanúsítvány besorolási kategóriája mennyire lényeges számukra. Az összesen 3760 kitöltőből 728-an maximális, 10 ponttal minősítették az említett kategóriát. Ezzel szemben, 293 válaszadónak egyáltalán nem volt fontos, hogy milyen energiaosztályba tartozik egy ingatlan.

Az építkezési és vásárlási kedvet növelheti a CSOK is, mivel ez a kedvezőbb energia besorolású lakások felé próbálja terelni a vásárlókat. Ugyanis minél kedvezőbb – legalább „A” vagy annál jobb – energia besorolást kapott az adott ingatlan, annál több támogatás igényelhető. Energiatakarékos ingatlan vásárlása vagy építése esetében alaposan meg kell vizsgálni az átlagos négyzetméterár különbségeket, hogy ne érjék meglepetések. Míg a kisebb korszerűsítések nem jelentenek túl nagy ráfordítást, addig a komoly újítások már jelentős pénzbefektetést kívánnak. Sokan egyébként tartanak attól, hogy a takarékos házakra fordított összeg nem térül meg. Azt azonban érdemes tudni, hogy az energiatakarékosság értéke ma már egyre inkább nő, míg a magas energiaigényű házaké csökken.

Ha további információkra van szüksége, keresse fel facebookos oldalunkat is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...