Építkezni szeretne? Ezt jó, ha tudja

Ablakfelújítás – Építkezni szeretne? Ezt jó, ha tudja

Idén az első félévében szegmensenként 10–30 százalékkal bővült a hazai építőanyag-piac: a legintenzívebben a szerkezetépítő és egyes kapcsolódó termékek iránti kereslet nőtt. 

A MÉASZ felmérése szerint az ez első félévben az égetett kerámia (tégla) falazati termékek iránti kereslet további 10–15 százalékkal bővült. A belföldi gyártók alapvetően ki tudják elégíteni az igényeket. A vakolat- és építőkémiai termékek terén a gyártók differenciáltan, 10–25 százalékos bővülést értek el. Míg épületek szerkezetépítése, és vele a hőszigetelő vakolatokrendszerekkel összefüggő ragasztó-, és egyéb segédanyagok piaca erőteljesen bővül, a hideg burkolóanyagok piacára kedvezőtlenül hat a kivitelezői kapacitáshiány. Ezért a burkolóanyagok ragasztói-, és egyéb kapcsolódó termékek iránti kereslet bővülése egyelőre elmarad az általános építőipari bővülés mértékétől.

A homlokzati nyílászárók termelési értéke tavalyhoz képest több mint 10 százalékkal nőtt, ősszel a MÉASZ további bővülést vár. A rendelési átfutási idők 6–7 hét körül mozognak, míg az árak átlagosan 7 százalékkal emelkedtek - elsősorban a munkabérek emelése, másodrészben pedig az árfolyamhatás átvezetése miatt. Az import üvegek, PVC-profilok és vasalatok ára tovább emelkedett. 

Az ablakgyártók egyértelműen érzékelik az elektronikus számlázás szürkeimporttal szemben mutatkozó piacfehérítő előnyeit. A beépítés területén azonban továbbra is komoly forráshiányok vannak. A képzés különös fontossággal bír, mivel a minőségi problémák a nem megfelelő beépítésből erednek.

A szakszövetség szerint az első félévben az EPS-alapú hőszigetelések kereslete elmarad az építőipari bővülésétől. Az épületgépészeti szegmensben az első félévben továbbra is kissé hektikus a piac a nagyobb létesítmények esetében: sok a bizonytalanság, elsősorban egyes elnagyolt tervek, menet közben változó beruházói igények és bonyolult, gyakran méltánytalan fizetési garanciák miatt. A kisebb volumenű munkáknál inkább a megkívánt rövid (azonnali) határidő okoz kapacitásproblémát, mivel a szezonálisan jelentkező nagy igényre nem képes egy kis- vagy mikrovállalkozó felkészülni; a minőségi munkaerő hiánya továbbra is jellemző.

A munkák döntő többségét kitevő felújítások sajnos ritkán jelentenek komplex felújítást vagy korszerűsítést. A részleges felújításokkal csak az üzembiztonság fenntartása érhető el, a hosszú távú energiahatékonyság és a növekvő komfortigény csak ritkán. Komplex felújítások konkrét, könnyen elérhető, jelentős támogatások nélkül manapság nem jellemzők a MÉASZ felmérése szerint.

Az épületgépészeti termékek árai nem változtak jelentős mértékben, az anyagbeszerzés legfeljebb csak az azonnali munkáknál okozhat pillanatnyi fennakadást, a választék megfelelő.

Ha további információkra van szüksége, érdemes körülnéznie facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...