Építsen akár már 100 ezer forintból házat!

Ablakfelújítás – Építsen akár már 100 ezer forintból házat!

A használt raklapok újrahasznosítása nem újkeletű dolog, hisz a léckeretekből eszkábált bútorok olyan régen köztünk vannak, hogy már szinte reneszánszukat élik. De mi lehet még belőlük?

A leselejtezett raklapokból készült asztalok, kanapék, polcok és kerti bútorok többtucatnyi variánsa kapható, illetve asztalossal elkészíttethető, de arra csak nemrégiben gondolt két New York-i építész, hogy ezekből a szállításnál használt göngyölegekből akár egész házakat is fel lehet építeni. 

Az I-Beam Design nevű cég már akár 250 dollárból, vagyis 100 ezer forint körüli összegből kihoz egy két személy számára élhető házikót, ami ugyan nem sokkal tud többet, mint egy átlagos kerti faház, viszont tagadhatatlanul jobban néz ki.

A raklap házakat Suzan Wines és Azin Valy manhattani építészpáros álmodta meg, de már több tervező is átvette, alakítgatta és fejlesztgette az ötletet. A raklap természeténél fogva nem zárt szerkezetű, a rakodó felületet képező lécek között általában 8–10 centi rés van, így aligha véd meg az időjárás viszontagságai ellen.

Az I-Beam Design tervezői ezért különböző burkolatokkal látják el a kész épületeket. Az egyik legmenőbb az átlátszó plexi burkolat, amely látni engedi a ház eredeti szerkezetét. De bevonható a váz akár lambériával is, amitől már egészen faház jellege lesz az egésznek, és még szigetelhető is. 

A raklap ház persze nem javasolt minden időjárási körülményre, de nem is ezzel a céllal jött létre. Wines és Valy eredeti ötlete az volt, hogy gyorsan és olcsón elkészíthető házakat készítsenek, amelyekbe az emberek pár nap alatt beköltözhetnek, és ezt az átmeneti otthont később szétszerelhetik, és máshová költöztethetik. Ugyanakkor nyaralónak is kiválóan alkalmas, de készülnek ma már raklapból kiállítási csarnokok, átmeneti bemutatótermek is.

Nehezen, de fűthető a faház

Nemcsak a raklapból készült, de a hagyományos faházaknál is az egyik legnagyobb kihívás az épület téliesítése, vagyis a fűthetősége. Egy szigeteletlen épület melegen tartása nemcsak reménytelen, de ráadásul rendkívül drága is, hiszen a réseken és vékony falakon át szinte azonnal kiszökik a felfűtött levegő. 

A hagyományos faházaknál ma már főként előre gyártott, úgynevezett szendvicsfalakat használnak, ahol a külső és belső burkolat között már gyárilag kialakítják a többrétegű szigetelést. De a raklap házat is téliesíthetjük hagyományos szigetelő anyagokkal, csak arra kell figyelni, hogy a léckeretek összes rését eltömítsük, és alaposan feszítsük ki a légzáró réteget.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.