Épületkorszerűsítéssel kímélhető a családi kassza és Földünk épsége is

Ablakfelújítás – Épületkorszerűsítéssel kímélhető a családi kassza

Hazánk az elmúlt években az egyik legmagasabb GDP-arányos energiaimport-számlát fizette az Unióban. Magyarország energiafüggőségének csökkentése, az energiafogyasztás mérséklése minden magyar, így az egyes ingatlantulajdonosok stratégiai érdeke is. A legnagyobb energia-megtakarítási potenciál ugyanis az épületekben rejlik. Mi mindent tehet az egyszeri ingatlantulajdonos?

A legnagyobb megtakarítási lehetőség az épületekben rejlik

Európai szinten az épületekben felhasznált energia okozza a széndioxid-kibocsátás 36%-át. Eközben pazaroljuk az energiát, a hazai 4,4 milliós hazai lakásállomány kétharmada elavult energetikai állapotban van. De a klímaváltozás mellett egészen közvetlen fenyegetést is jelent az energiapazarlás: Magyarországon a fűtési szezonban aggasztó a levegőminőség, az ingatlanok fűtése felelős a veszélyes, kisméretű szállópor kibocsátás 70%-áért, évente pedig közel 14 ezer korai haláleset írható a légszennyezés számlájára.

E fenti okok miatt is ettől az évtől az épületek energetikai tervezésének alapja a 7/2006-os kormányrendelet. A jogszabállyal idén új energetikai követelmények léptek életbe, amelyeket a szakma mellett már az építtetők, felújítók is kezdenek megismerni. 2018. január 1-től a költségoptimalizált, 2021. január 1-től közel nulla energetikai szint követelményeit kell teljesíteni. Az új energetikai követelmények műszaki megvalósításához ma már minden adott, de a finanszírozás még mindig komoly akadály lehet megvalósításban.

Nem mindegy, hogy a meleg honnan származik

Az EU által hivatalosan meghatározott, hazai költségoptimum számítások alapján egy régi családi ház felújítása akkor produkálja a legjobb energetikai és széndioxid-kibocsátás csökkentési értékeket, ha a külső épületburok szigetelése mellett a fűtést is környezetbarát módon oldják meg. A legfontosabb tanulság tehát az, hogy az energia-felhasználást csökkentő beruházások tervezésekor a költségek optimalizálása mellett a széndioxid-kibocsátás minimalizálása is cél legyen a beruházás teljes élettartama alatt.

Egyre környezettudatosabbak a lakásvásárlók – odafigyelünk az ablakokra is

Az ingatlantulajdonosok többsége az alapvető épületelemek alapján ítéli meg egy épület fenntarthatóságát: ha jó a hőszigetelés, szépek és modernek az ablakok, energiatakarékos a gépészet, LED-világítás adja a fényt, napelem van a tetőn, az környezetbarát épületet jelent. Kisebb részük szerint a fenntarthatóságba beleszámít a beépített anyagok egészségre gyakorolt hatása, az épületen használt elektromos berendezések hatékonysága vagy a víztakarékosság.  A további faktorok vizsgálatakor a zöld környezet, megfelelő komfort, a természetes fényellátás és a jól használható települési környezet (közösségi terek, szolgáltatások) került a fenntarthatósági prioritások közé, kisebb említéssel a jó levegő, kisebb zajterhelés, vízközelség is megjelent.

Ha további tippekre kíváncsi a modern nyílászárókkal kapcsolatban, facebookos oldalamon is érdemes körülnéznie.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...