Érdekli a klímaváltozás? Legyen fából az ablaka!

Ablakfelújítás – Érdekli a klímaváltozás? Legyen fából az ablaka!

Sokan hallottak már a klímaváltozásról, ennek kapcsán pedig az emberiség ökológiai lábnyomáról. A kifejezés azt fejezi ki, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. Ez az érték kiszámítható egyes emberekre, csoportokra, régiókra, országokra vagy vállalkozásokra is.

Tényleg olcsó a műanyag?

Bár a saját pénztárcánk szempontjából a műanyag olcsó, de az ökológiai lábnyoma sokkal nagyobb, mint a fa ablakoké. A műanyag ablakokhoz használt vasalatok területén (például az ablakok nyitására használatos zárszerkezet) egyre több névtelen és olcsó gyártó tört be a piacra. A műanyagok anyagösszetételén is változtattak költségokokból, ennek eredménye az olcsó ablakoknál rövid idő alatt tapasztalható gyors fakulás, ami sietteti cseréjüket. Ráadásul a műanyag ablak előállítása során környezetszennyező melléktermékek keletkeznek, emellett a műanyag ablakot nem nagyon lehet felújítani, és 20-30 év múlva biztosan ki kell cserélni.

Az akciós, vállalhatatlanul olcsó ablak is úgy néz ki persze, mint egy nyílászáró. Azonban később minden hibája elő fog jönni. Gyakran ezek miatt a hibák miatt kerülhet nagyon sok pénzbe az első körben igen olcsó ablak. Ha nyílászáróról beszélünk, 30–40 éves távlatokról van szó. Ha az első lépést elhibázzuk, előfordulhat, hogy tíz éven belül még falat is kell bontani egy rosszul beépített, meghibásodott, megrepedezett szerkezetű ablak miatt.

Ezzel szemben a régi fa nyílászárók esetén minden fa alkatrészt, valamint a zárszerkezetet is ki lehet cserélni, pótolni. Éppen ezért az ablakfelújítás előtt mindig hívjon szakembert az igényfelméréshez. A valódi szakember tisztában van a fa előnyeivel, és rendelkezni fog azokkal az érvekkel, amelyek után minden bizonnyal a legtöbben a régi fa ablakának megtartása mellett döntenek. Tegyen egy próbát ön is! Érdemes! A felújítás árajánlata persze csak akkor lesz pontos, ha kimegyünk a helyszínre és megvizsgáljuk az ablakot. 

Sajnos előfordul, hogy van olyan ablak, ami már menthetetlen, mert annyira magas költségű lenne a felújítása, hogy annál olcsóbban lehet teljesen új, fa nyílászárót berakni. Ebben is szívesen segítünk.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha egyéni tapasztalata van, amely e cikkhez kapcsolódik, szóljon hozzá itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...