Érdemes-e a régi redőnyt motorizálni?

Ablakfelújítás – Érdemes-e a régi redőnyt motorizálni?

Sokakat érdeklő kérdéssel fordult hozzám nemrégiben honlapom egyik olvasója. Elmondta, hogy ingatlanában műanyag redőnye van, és ezt szeretném utólagosa motorizálni. Arra volt kíváncsi, milyen lehetőségei vannak. Gondolom, a redőnytulajdonosok egy részének ismerős lehet, hogy a redőny le-, vagy felhúzásakor megakad.  Ez azért szokott előfordulni, mert a műanyag redőny nem fix, így szétcsúszhat. Nagyon sok biztatót nem tudok emiatt a kérdezőnek mondani.

A modernizálás gátja, hogy az elcsúszás-gátlót nem lehet a műanyag lécbe (akár vadonatúj, akár régi) utólag berakni. Nem mondom, hogy ne lenne olyan vállalkozó szellemű lelkes fiatal, aki megpróbálkozik új vagy régi műanyag redőnyt motorizálni. Mi ezt nyugodt lelkiismerettel nem vállaljuk. Sok helyen lehet olvasni egy másik megoldásról, amikor a műanyag lécbe utólag fémhuzalt raknak. Azt gondolom, ez sem lehet hosszú távú megoldás.

Redőnyfelújítás

A kérdés tovább is van, így szól: ha rádióvezérelt csőmotort szeretnék tenni a redőnybe, akkor van-e rá lehetőség, hogy a már meglévő műanyag redőnyt motorizáljam?

Erre sem tudok megerősítő választ adni. Ugyanis ha motort szerelünk a műanyag léces redőnybe, akkor a motor le-, felműködtetésekor az szétcsúszik. A megakadás miatt akár le is éghet a motor.

Véleményem szerint csak az alumínium redőnylécet lehet tökéletesen motorizálni. Ezt a típust lehet biztonságosan elcsúszás-mentesíteni, más néven mondva alliterezni.

RedőnymotorizálásRedőny javítás

A kérdését hozzám címző olvasó azt írja, más helyen olvasott a redőny utólagos motorizálásáról, és olvasott az elcsúszásgátlóról. Mi szükség van erre? – kérdi. Itt arról van szó, hogy az alumínium léc végére egy műanyag elcsúszásgátló kerül. Ez megakadályozza az elcsúszást.

Redőnyök

Lehet a régi redőnyt motorizálni?

Személy szerint én nem ajánlom, mert a benne levő tengely az esetek döntő többségében nem jó a motor méretéhez. Ennél fogva a redőnylécet és a tengelyt cserélni kell. Ez pedig már annyiba kerül, mint egy új, a céljainknak megfelelő redőny.

Ha önnek is van kérdése, facebookos oldalamon felteheti.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...