Érdemes felújítani a lakást eladás előtt?

Ablakfelújítás – Érdemes felújítani a lakást eladás előtt?

Kevés megosztóbb ingatlanpiaci dilemma van annál, mint hogy eladás előtt érdemes-e felújítani egy lakást, vagy inkább bízzuk a vevőre, hogy mit szeretne, s hagyjuk meg eredeti állapotában, ha úgyis túl akarunk adni rajta. Van néhány szempont e vita eldöntéséhez.

Először is azt érdemes tisztázni, hogy az eladó a saját lakásán szeretne-e túladni, hogy továbblépjen, vagy befektetőről van szó, aki egymás után adja–veszi a lakásokat. Egy másik kiindulópont, hagy vajon érvényesíthetők-e az árban a felújítás költségei. Sok évtizedes tapasztalat alapján azt mondhatjuk, egyedül egy tisztasági festést érdemes csináltatni, ez  a lakás értékéhez viszonyítva nem nagy összeg, ugyanakkor egy friss festés látványosan feldobja az ingatlant. Arra azonban érdemes vigyázni, hogy maradjunk a fehér, tört fehér, pasztell színvilágnál, kerüljük az extra, különleges színeket, formákat, kiegészítéseket, legyenek azok bármennyire divatosak, vagy kedvesek nekünk.

Mit szeretnek a vevők?

Ha a saját, lakott lakásunkat adjuk el a továbblépés érdekében, a tisztasági festésen kívül az égvilágon semmilyen más munkába nem érdemes belevágni. Nem csak azért mert, fogalmunk sincs a leendő vevő ízléséről, hanem azért sem, mert a költségeket valószínűleg nem lehet érvényesíteni az árban. A tisztasági festés sem árnövelő, csak az eladhatóságot, piacképességet optimalizálja. Minden további művelet, burkolatcsere, a szaniterek kicserélése, a vezeték, vagy a fűtés korszerűsítése, egyebek viszont szűkíthetik a potenciális vevők körét, nem csak az ízlésbeli eltérések miatt, hanem azért is, mert minél drágább egy ingatlan, annál nehezebb értékesíteni. A nagy többség, a vevők úgy 60–70 százaléka pont az ár és saját igények, ízlésvilág érvényesítése miatt részesíti előnyben a felújítandó lakásokat.

Mit csinálnak a profik?

Jelen van a piacon egy másik, markáns eladói csoport, akik kifejezetten azért vadásznak a minél leromlottabb állapotú ingatlanokra, hogy azokat megszerezve, majd extra színvonalon felújítva, jelentős haszonnal továbbadhassák. Ezek az eladók főként belvárosra szakosodott befektetők, akik a felújításnál a legmagasabb minőségre törekednek mind az anyagok, mind a berendezési tárgyak, gépészet, szaniterek terén, többnyire minimalista stílust követve. A belső átalakítástól sem ódzkodnak, a régi belvárosi társasházi lakások alaprajzát a mai trendekhez szabják, amerikai konyhát, plusz szobákat kialakítva.

Családi házak értékesítése előtt sem érdemes a tisztasági festésen kívül egyéb felújítást fontolgatni, leginkább azért, mert a költségeket nemigen lehet érvényesíteni. Ugyanakkor az is tény, hogy korszerű fűtésrendszerrel, megújuló energiát hasznosító berendezésekkel, szigeteléssel ellátott épületeknek jobbak a piaci esélyei.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...