Érdemes gázt tölteni a műanyag ablakomba?

Ablakfelújítás – Érdemes gázt tölteni a műanyag ablakomba?

Kérdéssel fordult hozzám egy műanyag ablak boldogtalan tulajdonosa. Sajnos nem tudtam neki pozitív választ adni, hiszen a műanyagok utólagos javítása, szigetelése csaknem lehetetlen. De lássuk, mi volt a gond!

Levelet kaptam egy műanyag ablak használójától, aki szigetelési problémákra panaszkodott. Lássuk a levelét:

Kedves Rácz Ferenc! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen megoldást tud javasolni a következő problémára: Adott egy szigetelt családi ház, melynek műanyag ablakai vannak. A ház 2005-ös építésű. A probléma, hogy az ablakok belső felületén nagyobb hidegekben (-5 Celsius fok alatti külső hőmérséklet esetén) folyik a víz, még rendszeres szellőztetés esetén is. Az ablakok amúgy jól zárnak. Az ablaküveg szigetelése romlott le az Ön véleménye szerint is? Mit lehet ezzel kezdeni? Csere? Vagy van arra lehetőség, hogy ezeket az üvegeket feltöltse argonnal?

Sajnos nem tudok egyszerű megoldást javasolni az úrnak, illetve azoknak, akik hasonló gondokkal küzdenek otthonukban. Műanyag, de még a fa ablakok esetén is utólagos üvegkorszerűsítést csak üvegcserével lehet megoldani, nincs olyan eszköz, trükk vagy tipp, amivel tökéletesen lehet utólagosan gázt tölteni az üvegfelületek közé. Emellett az is fontos elmondani itt, hogy a gáztöltésnek semmi értelme, ha az üvegszerkezetbe nincsen lágy bevonatos üveg.

A hőszigetelés további növelése érdekében – igény szerint – az ablak régi, nem vagy rosszul szigetelő üvegeit low-e bevonatú üvegre szoktuk kicserélni. Ez egy lágyfémbevonat, amely a kettős rétegű üvegezés belső, „légrés” felőli oldalán van. Speciális, ultravékony bevonatú, nem látható hőszigetelő nemesfém-réteg. Az a rendeltetése, hogy a hosszú hullámú infravörös sugarakat, azaz a hőt visszatükrözze az épületbe, javítva ezzel az üvegezés hőáteresztését és energia hatékonyságát. Azaz így a fény és a napsugárzás szinte akadálytalanul jut be a helyiségbe, ezzel szemben az épületben keletkezett meleg belül marad.

Tehát a low-e bevonatú hőszigetelő üveg alkalmazásával további energiamegtakarítást érhetünk el, hiszen a hőáteresztés így a fele lesz az alap hőszigetelő üveg szerkezetének. A hőátbocsátási tényező csökkenésével a fűtési energiafelhasználás is jelentősen csökken, és a fűtési energia költségének csökkenésével néhány éven belül megtérülnek a többlet beruházás költségei.

Ha további információkra van szüksége, nézzen szét facebookos oldalamon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...