Érdemes pénzt költeni egy régi kapualjra?

Ablakfelújítás –Érdemes pénzt költeni egy régi kapualjra?

Budapesten, egy fontos belvárosi épület egy részének átalakításáról olvastunk érdekes blogbejegyzést. A Deák téri épület lakói ma már otthonaik vagy irodáik kiterjesztéseként tekinthetnek a nagy műgonddal felújított kapualjra.

Ez a lakóház a hatvanas években kapott új bejáratot, amely az elmúlt évekre már meglehetősen romossá vált. A mostani átalakítás az esztétikai-építészeti értékei mellett befektetésnek is bevált. A hatszintes szecessziós épület a város közepén áll, korábban több ismert művész lakta.

Az indulást természetesen a lakógyűlések hosszú sorozata jelentette, amelyeken anyagi, ízlésbeli és műszaki kérdések sokaságán kellett átrágnia magát a társasház bérlőinek. Végül egyezség született, és mára megvalósult az átalakítás, méghozzá kevés kompromisszummal.

A felújítás előtt roskatag villamos elosztószekrények, kilógó kábelek, az egykori telefonközpont újabban porfogónak használt szekrényei fogadták az érkezőket. A felújítás célja egy valóban kortárs, a ház karakteréhez diszkréten idomuló enteriőr kialakítása volt, figyelembe véve a használhatóság és az egyszerű karbantarthatóság igényét is.

Az apró részletek ereje

A keskeny, folyosószerű kapualj összeköti az utcai és az udvari kijáratot, oldalról kapcsolódik a lépcsőházhoz, valamint onnan nyílik egy tároló is. A zegzugos teret a lehető legjobban leegyszerűsítették egy új álmennyezettel, a falak kiegyenesítésével, beépített szekrényajtókkal és postaládákkal, az összes elektromos berendezés elrejtésével. Végeredményként egy nyugodt, egyszerűen értelmezhető teret kaptak.

A szűk tér világos burkolatokat igényelt. Meghatározó a melegszürke padló és a akvarell-szerű márvány mintázatú kerámia falburkolat, illetve a világos melegszürke lett a postaládák, az új udvari kapu, az új rács és az elektromos szekrényeket takaró fal árnyalata is. A világításról az eredeti épület korából ihletet merítő art deco jellegű falikarok, egy alkonykapcsolóra kötött, álmennyezetbe süllyesztett LED profil lámpa, és a lábazatokat megmosó rejtett LED-szalagok gondoskodnak. A domináns világosszürke eleganciáját tökéletesen egészítik ki sárgaréz elemek: a lábazat, a faliújság, a cégtábla, az ajtóhúzók betétje, és erre rímelnek a világítótestek fém szerelvényei is.

Bár nem volt olcsó a felújítás, de ezt akár befektetésnek is lehet értelmezni, elvégre minden lakás értéke nőtt két-három százalékkal, ami bőven fedezi a bekerülési költségét, továbbá a házban lévő nagy presztízsű, főleg ügyvédi irodáknak  különösen fontos, hogy hová érkezik az ügyfél. És persze létezik egy pénzben nem kifejezhető érték: az érzés, ahogyan mindennap hazaérkeznek a lakók, egy olyan helyiségen át, amit nyugodt szívvel tarthatnak az otthonuk kiterjesztésének.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...