Érvek az alumíniumredőny mellett

Ablakfelújítás – Érvek az alumíniumredőny mellett

Magyarországon a legelterjedtebb a műanyagból készült redőny, kedvező árának köszönhetően. Csakhogy redőny vásárlásakor nem lesz jó a döntés, ha az ár az első számú szempont. Az olcsóbb műanyag redőnyök nem alkalmasak hosszú távú használatra, de még a jobb minőségűek sem tudják biztosítani az alumínium redőny nyújtotta előnyöket. A cikkben összegyűjtöttük, hogy miért érdemes inkább alumínium redőnyt választani!

Hosszabb élettartam

Kevesen tudják, hogy az olcsóbb műanyag redőnyök élettartama 1–3 év. A műanyag lamellák ugyanis villámgyorsan kifakulnak a napsugárzás hatására, anyaguk merevvé válik. Egy fokkal jobb megoldás a drágább, de UV-stabilizált műanyag redőny, csakhogy néhány év alatt az UV-stabilizáló anyag kiég a műanyagból. Ilyen redőny esetén körülbelül 4-6 éves élettartammal lehet számolni.

Ha hosszú távra tervezünk, mindenképpen jobb választás az alumínium redőny, amely 15–20 évet is kibír, sőt minimális karbantartással akár 20–30 év is lehet az élettartama. Egy jó minőségű műanyag redőnyhöz képest már nem sokkal magasabb az ára, hosszú távon viszont sokkal gazdaságosabb megoldás. Nem kell félni a kifakulástól sem: a jó minőségű alumínium redőnyök színtartók, még sötétebb árnyalat esetén is évtizedekig tartják a színeket.

Megvéd a betolakodóktól

Míg a műanyag redőnyöket egy betörés során fel lehet tolni, az alumínium redőny esetén ez nem fordulhat elő. Ugyanis feltolásgátló védelemmel vannak ellátva, így lehetetlen az erőszakos felnyitás zaj és feltűnés nélkül.

Kiváló hőszigetelő

A redőny és a nyílászáró között kialakuló légrésnek köszönhetően minden redőny rendelkezik valamekkora hőszigetelő tulajdonsággal. Alumínium redőny esetén azonban ez az érték azonban jóval magasabb. Míg a műanyag redőny a napsugárzás infravörös hullámainak egy jelentős részét átengedi, az alumínium redőny visszaveri ezeket, és így a belső tér sokkal kevésbé melegszik fel. Télen pedig a sokkal precízebb záródás miatt az alumínium redőnypalást masszív összefüggő hőszigetelő réteget biztosít. Könnyen belátható, hogy mindkét eset jelentős energia- és anyagi megtakarítást eredményez

Sokkal jobb hangszigetelést biztosít

Akinek fontos a zajvédelem, annak nem érdemes műanyag redőny vásárlásán gondolkodni. A műanyag ugyanis szinte teljesen átengedi a hanghullámokat, és mivel a lécek üregesek, ezért itt sincs semmi, ami szigetelne. Ezzel szemben egy jobb minőségű alumínium redőny lécei, illetve a bennük található speciális töltőanyag a hanghullámok jelentős részét visszaverik, a maradékot pedig eltompítják. Így az alumíniuma redőny leengedésével jelentős hangszigetelő hatás érhető el, ami a zajra érzékenyek esetében hatalmas előrelépés lehet a jobb alvás felé.

Könnyebben integrálható az okosotthon rendszerekbe

Manapság rohamosan hódítanak az intelligens otthonvezérlő rendszerek. Nem csoda, hiszen már nincs szükség központi vezérlés kialakítására, és bonyolult vezetékrendszer kiépítésére. Műanyag redőnyöknél nehézkes vagy nem megoldható ez az integráció, míg az alumínium redőnyöknél ez sem okoz problémát. És ha most nem is szeretnénk feltétlenül okos otthon rendszert, könnyen lehet, hogy megváltozik a véleményünk, szóval ezt a szempontot sem árt figyelembe venni.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.