Érvek a fa ablakok mellett

ablakfelújítás – miért legyen faablaka, érvek a faablak mellett

Ha már ennyit vitattam a műanyag ablakok praktikusságát, úgy érzem, ideje lenne elmondanom, miért pártolom én inkább a fából készült ablakkereteket. Ha egyetlen mondatban kellene érvelnem mellette, akkor ez lenne: a fa mindig hosszú távú, gazdaságos beruházás az építőiparban. De tudom ezt hosszabban is mondani.

Nem kérdés, hogy a fa az egyedüli építő- és nyersanyag, amely újratermelődik (hiszen újranő), így a fahasználat során nem végső, nem pótolhatatlan nyersanyagot használunk el. Az élő fa a napenergia által növekszik, és oxigént termel életünkhöz. Növekedése során szenet köt meg, és az üvegházhatás csökkentésével, a széndioxid hatásos lekötésével hasznot hajt.

Emellett a fa alkotórészek előkészítéséhez, megmunkálásához, elkészítéséhez és megsemmisítéséhez szükséges a legkevesebb energiamennyiség minden építőanyag közül. Szerintem fontos a környezettudatosság: minden faanyag a természetes körforgás része. A faablakokat problémamentesen lehet átgondolt újrahasznosításra átadni.A tapasztalatok nem azt mutatják, hogy ezt sűrűn kellene alkalmazni, hiszen gyakori a százévesnél is öregebb ablakszerkezet hazánkban. A műanyag élettartalma ezzel szemben (jobb esetben) 15–20 év, de találkoztam már olyan műanyag ablakkal is, amely már kétévesen menthetetlen állapotban volt.

A fa szép, látványával maga a tiszta természet. A fakeret kellemes felületi hőmérséklettel bír, és szemlélőjét jó érzéssel tölti el. A sokfajta alapanyag akár a belső, akár a külső térben minden kialakítási kívánságot teljesít, különféle formák segítségével a homlokzat egyénileg alakítható. A műanyaggal szemben a faablak nem töltődik fel elektrosztatikusan, így nem vonzza a port. Újrafesthető, tehát kívánságra új színt kaphat, így egységes megjelenésűre alakítható a homlokzat.

A faablakok lakásában otthonos kényelmet közvetítenek. A kereteket bármilyen színárnyalatra lehet lazúrozni vagy lakkozni, természetbarát, vízbázisú lakk és lazúrrendszerrel felületkezeltek – ezek sem környezetszennyezőek. Ehhez kapcsolódik, hogy a faablakok minden tisztítóanyag nélkül, akár csak vízzel is tisztíthatóak. Karbantartásuk, ápolásuk is egyszerű, emellett hosszú élettartamuk lehet. Az idővel kialakuló hibái javíthatóak, vasalataiknak és tartozékaiknak utánállítása könnyű. A gumitömítésük cserélhető, sőt az utólagos gumitömítés kialakítása is könnyen megteremthető. A fa ablak átalakítható az éppen legkorszerűbb technológiájú üvegszerkezetre anélkül, hogy cserélni kellene.

Az ablaképítő fa (tömb) és rétegelt ablakprofilok nagy stabilitásúak. Messzemenően forma- és hőállóak. Egy modern faablak-szerkezet megfelel a hővédelem, a hangszigetelés és az időjárás-állóság minden követelményének. Ráadásul a faablak jó hőszigetelő értékei alapján különösen alkalmas a csekély energiafelhasználású épületek számára. Speciális üvegezések és megfelelő vasalatok kombinációjával a napvédelem, a betörésgátlás vagy a tűzbiztonság magas követelményeinek is eleget tesz. Természetes szellőzésével speciális szellőzők nélkül is megakadályozza, hogy otthonában penészesedés alakuljon ki.

Összegezve: A faablak használata alkalmazott környezetvédelem. A fa kiváló minőségű, magas technikai színvonalú építőelem. A fából készült ablakok otthonosak, egészségesek (a lakásban) és mindenféle átalakításra lehetőséget adnak. Ezért mondom, hogy hosszú távú és gazdaságos beruházás faablakot választani.