Európa évente 500 milliárd euró értékű energiát pazarol el II.

Ablakfelújítás – Európa évente 500 milliárd euró értékű energiát pazarol el II.

Az Európai Bizottság szerint a kontinens államai már nem tudják előállítani saját energiaigényük felét sem. Az Európai Unió tagállamai, benne Magyarország évi 600 milliárd eurót költenek energiahordozók importjára, ami az éves energiaszükségletük csaknem 50 százaléka, miközben 500 milliárd eurót pazarolnak el évente az energiaveszteség miatt. A veszteség 40 százalékáért pedig az európai épületállomány felel, mivel azok közel 55 százaléka szigetelés nélküli. Tudta, hogy épületeink szigetelésével pénzt takaríthatunk meg és védjük a bolygónkat is? Cikkünk második része a teendőket sorolja. Az első részt itt találja.

Az energiahatékonyságban rejlik a megoldás

Épületeink fenntarthatósága leginkább hőszigetelés révén javítható. A megfelelően hőszigetelt épület tartja a hőt, így azokon keresztül nem pazaroljuk feleslegesen az energiát. Ha elégtelen a szigetelés mértéke, gyakorlatilag az „utcát fűtjük”, amivel jelentősen hozzájárulunk a klímaváltozáshoz is. A szigetelőanyag 400-szor több energiát takarít meg, mint amennyi az előállításához szükséges. 

A szigetelés hozzájárul ahhoz is, hogy hazánk energiafogyasztása fenntartható pályán maradjon, vagyis energiaigényünk ne haladja meg az elérhető készleteket. Magyarországon a legsürgetőbb feladat a családi házak szigetelése, melyek 80 százaléka, mintegy két millió épület energiahatékonysági állapota miatt felújításra szorul.

Egy jól szigetelt, remek nyílászárókkal rendelkező családi ház felfűtése mindössze feleannyi energiát igényel, mint egy szigetelés nélküli ingatlané. A legtöbb házban azért fázunk, mert nem megfelelő a hőszigetelés, korszerűtlenek a nyílászárók, és elavult a gépészet.

Sötét jövő?

Az ENSZ visszafogott forgatókönyve szerint a jelenlegi trend alapján a 2030-as évek közepére olyan mértékben elhasználjuk az erőforrásokat, hogy a Földnek két évre lesz szüksége az újratermelésre. Ez azt jelenti, a jelenlegi életforma fenntartásához két bolygóra lenne szükség.

Éppen ezért lehet kiemelten fontos épületeink energiafogyasztásának hőszigeteléssel történő csökkentése – hiszen ez hozzájárul ahhoz is, hogy hazánk energiafogyasztása fenntartható pályán maradjon, energiaigényünk pedig ne haladja meg a rendelkezésre álló készleteket.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.