Ezért ne aludjunk éjszaka nyitott ablaknál

Ablakfelújítás – Ezért ne aludjunk éjszaka nyitott ablaknál

Egy tanulmány szerzői szerint ennek pont az ellenkezője igaz: komoly egészségügyi kockázatokat rejt, ha nem zárjuk be az ablakokat – írja a wunderweib.de. A mainzi Johannes Gutenberg Egyetem kutatói górcső alá vették az alvás folyamatát. Nem véletlenül, hiszen e kérdés tekintetében igencsak megoszlanak a vélemények: vannak, akik csak nyitott ablaknál tudnak aludni, mások viszont kizárólag becsukott nyílászárók mellett. Vajon melyik az egészségesebb?

Zárjuk be éjszakára az ablakot!

A zajártalom miatt a tudósok gyorsan eldöntötték a kérdést: nyugodtan aludni csak zárt ablakok mellett lehetséges. Az ok pedig nem is annyira meglepő – az utca zaja. Még akkor is, ha úgy véljük, már régen hozzászoktunk, és nem zavar bennünket az elalvásban. Az éjszakai lárma okozta károknak biológiai magyarázata van. Eszerint az éjjeli zajok stresszhormonok termelésére serkentik a szervezetet, akár észleljük ezt, akár nem. Emiatt hosszú távon megemelkedik a vérnyomás, ami árt a szívnek, és akár agyvérzést, szorongást és depressziót okozhat.

Többet árt a zaj éjszaka, mint nappal

A lárma által az embereknél kiváltott stresszreakció a tanulmány megállapításai szerint éjszaka erőteljesebb, mint nappal. Ha nyitott ablak mellett elmegy a közelünkben egy autó (körülbelül 10 méteres távolságban), akkor annak 75 decibel a hangereje – teherautó esetében pedig 95 decibel.

A WHO szerint minden, 65 decibelnél erősebb zaj ártalmas az egészségre. Éjszaka a WHO által javasolt maximális határérték csupán 40 decibel.

Mi a teendő?

Mit tegyünk akkor, ha csak friss levegőjű helyiségben tudunk elaludni, de egy forgalmas utca mellett lakunk? Nagyon egyszerű a megoldás: használjunk füldugót! Aki pedig nem tudja megszokni, csináljon a lakásban lefekvés előtt 30 percig huzatot, és csak utána csukja be az ablaktáblákat. De tehetünk a hálószobába olyan szobanövényeket is, amelyek éjjel is gondoskodnak a friss levegőről.

Ha további információkra van szüksége arról, hogy hogyan lehet csöndesebb otthona ablakai segítségével, érdemes körülnéznie facebookos oldalunkon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...