Ezért nem kell kidobni a szabálytalan ablakot sem!

Ablakfelújítás: Ezért nem kell kidobni a szabálytalan ablakot sem!

Gyakran felmerül a kérdés ügyfeleinkben, hogy ha nem hagyományos alakú, formájú az ablakuk, azaz például furcsa, különleges ívek vannak benne, akkor vajon meg kell-e tőle válniuk a felújítás során. Sokszor nem egyértelmű a tulajdonosoknak, hogy javítható-e az ilyen ablak, kell-e cserélni vagy felújítható. Erről lesz szó cikkünkben. 

Manapság erős késztetést keltenek bennünk, hogy cseréljünk le mindent újra. A nyílászárók területén is ettől hangos minden hírverés. Pedig a megfelelő szilárdságú fa ablakokat érdemes felújítani, korszerűsíteni. Kipróbált, jól működő technológia biztosítja, hogy elégedett lesz a munkák után. Mindig célszerű a felújítás lehetőségét megvizsgáltatni, mert a munkák ugyan jelentősek lehetnek, a költségek viszont akár a csere harmadát, felét tehetik ki, közel azonos környezeti javulás mellett.

Miért érdemes felújítani mégis?

A régi építésű épületek nyílászárói is idősek, és nyilván látszik rajtuk az eltelt idő, ennek ellenére nem kell őket lecserélni. Ez nem csak anyagi kérdés, hiszen a műemléki épületeknél például az egységes megjelenés is nagyon lényeges szempont. A régi és szép faablakok kellő szakértelemmel felújíthatók, mégpedig a cseréknél előnyösebb költséggel.

Sokszor sokkal előnyösebb a régi, kettős üvegezésű, hagyományos ablakok megtartása és felújítása a régi épületekben, mint a műanyagból készültekre cserélése. Elsőre természetesen könnyebbnek tűnik a csere, hiszen az látszik gyorsabbnak. Ám ez sem mindig ilyen egyszerű, hiszen sokszor az ablaktok az oldalfalakra is rátakar, és még az ablak alatti falat is hozzáépített faburkolat fedi. Ez esetben csak a meglevő tokba lehetséges az új ablak beépítése, vagy olyan jelentős kőműves munkák elvégzésére lesz szükség, ami jelentősen növeli a beépítési költségeket. Ráadásul a helyén maradó tok időszakos karbantartása továbbra is szükséges.

Csak a szakembernek higgyen!

Érdemes szakember véleményét kikérni a csere előtt. A döntést befolyásolja az adott ablakok állapota is, mert a rossz állapotú nyílászárókon már tényleg csak a csere segíthet. A legtöbb régi ablak kapcsolt gerébtokosként ismert, amelyeknek a felújítása megoldható. Jó részük kellő szakmai hozzáértéssel megfelelő állapotba hozható, megerősíthető. Az ilyen felújító munkák elég összetettek, ezért a felújításukat ajánlatos a szakosodott mesterre bízni.

Ha szabálytalan vagy különleges ablaka van, ne csüggedjen, inkább örüljön: attól, mert nem hétköznapi az ablaka, még javítható, a helyszíni felmérést követően a kollégák készséggel segítenek abban, hogy a „különleges” ablakokat is új fényűre varázsolják.

Ezentúl természetesen a felújított ablakok az eddiginél fokozottabb karbantartást igényelnek, mert különben hamar újból a szakiparosok segítségét kell majd igénybe venni. A felújításokkal elérhető, hogy a lakás légcseréje ideális maradjon, ám ennek ellenére jelentős hő megtakarítás is létrejöjjön.

Ha tetszett írásunk, ossza meg a Facebookon. Ha van a témában tapasztalata és hozzászólna, megteheti itt, a cikk alatt vagy akár facebookos oldalunkon is.