Fájt már a kéménye miatt a feje?

Ablakfelújítás – Fájt már a kéménye miatt a feje?

Az év elején szén-monoxid jelenlétét mutatták ki a műszerek több családi házban is. Az ilyenkor bejelentésre kiérkező tűzoltók mindig méréseket végeznek. A segítségül hívott szakemberek több esetben voltak kénytelenek megállapítani, hogy a kémény vagy a fűtőberendezések javításra szorulnak.

Tavaly több mint 600 szén-monoxiddal kapcsolatos eset volt az országban, ezekben közel háromszázan szenvedtek valamilyen szintű mérgezést, tíz ember pedig életét vesztette. Az esetek 99 százaléka a levegő-utánpótlás hiányára vezethető vissza, pedig körültekintéssel és jó minőségű érzékelővel megelőzhető a tragédia. 

Sokszor a kémény a hibás

Kaposváron például egy négyfős család panaszkodott fejfájásra. Elmondásuk alapján a gázszerelő járt már náluk, aki elvégezte a konyhában található nyílt égésterű gázkazán karbantartását. A szakember javasolta, hogy a kéményt is ellenőriztessék. A kéményseprő átvizsgálta az égéstermék-elvezetőt, és megállapította, hogy a tisztítónyílás ajtaja nem zár megfelelően, így a füst visszaáramlott a lakásba. 

Könnyen elfogy a jó levegő

A mérgezések fele a fürdőszobában történik: ha valaki fali vízmelegítőt használ, az eszköz hamar elhasználja a kis légtérben lévő levegőt egy hosszabb fürdőzés alatt. De egy többórás főzés során, amikor a gáztűzhelyet használjuk, szintén keletkezhet szén-monoxid. A konyhai páraelszívók, a mellékhelyiségek szagelszívói, a központi porszívó, a szárítós mosógép, a mobilklíma, vagy több, különböző tüzelőanyaggal üzemeltetett, nyílt égésterű tüzelőberendezés egyidejű működése mind szerepet játszhat a szén-monoxid, a csendes gyilkos képződésében. Ez a hatás fokozottan érvényesül ott, ahol az ablakok kiválóan záródnak. 

Ha az ablakok, erkélyajtók, bejárati ajtók tökéletesen záródnak, nincs huzat, így bár meggátolják, hogy a réseken megszökjön a meleg, viszont ezzel megszüntetik a lakóhelyiségek légcseréjét is, ami egyébként szükséges lenne. Életvitelünkből adódóan a levegőbe fokozatosan kerülhetnek akár veszélyes anyagok, vagy éppen a pára, amit csak kellő szellőztetéssel lehet megszüntetni. Ha ez nem megfelelő, pára esetén könnyen a falak penészesedését, foltosodását idézheti elő. Miként lehet ezt a jól záródó ablakoknál optimálisan megoldani ezt? A gondot például az ablakszellőzők, pontosabban a légbevezető szerkezetek oldják meg, mégpedig szinte önműködően.

Kezdetben nem veszedelmes

A szén-monoxid-mérgezés tünetei nem feltűnők: fejfájás, szédülés, bágyadtság. De vigyázat: mire ezek a tünetek már jól észrevehetővé válnak, addigra már rendszerint késő! Ha hirtelen romlik a közérzete és a közelben fűtőberendezés található, gyanakodjon! Különösen, ha a tünetek egyszerre több emberen jelentkeznek!

Megoldást jelent egy jó érzékelő

Éppen ezért fontos, hogy jó minőségű érzékelőt használjunk. A legjobb, ha a nyílt égésterű eszköztől másfél méterre, fejmagasságba tesszük, a saroktól 10-20 centi távolságba. A hálószobába viszont a fekvő helyzet magasságába érdemes tenni.

Ha további információra van szüksége, facebookos oldalunkon is érdemes körülnéznie.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...