Fél a rovaroktól? Így szellőztessen!

Ablakfelújítás – Fél a rovaroktól? Így szellőztessen!

A szellőztetés három okból is nagyon fontos: a benti levegő frissessége miatt, a penész megelőzéséért és a szennyező anyagok, szagok kiengedése végett is. Jó időben azonban felmerül a kérdés, hogyan lehet úgy kinyitni az ablakokat, hogy ne áradjanak befelé azonnal a bogarak és a szúnyogok.

A legegyszerűbb a szúnyogháló, de valójában nemcsak ez jelent megoldást a kellemetlen ízeltlábúak ellen. Az eszközt ugyanis bukóablakokra és erkélyekre nagyon nehéz felszerelni. Ilyenkor hasznos egy egyszerű trükk.

Kereszthuzat 

A szárnyas rovarok egy cseppet sem szeretik a szelet, azaz a fürgén áramló kereszthuzat sem tesz kedvükre, így nem szívesen reppennek majd be a lakásba, ha így szellőztet. 

A kereszthuzat másik nagy előnye, hogy a túl nagy melegben ilyen módon könnyebben hűthet a lakáson, mint akkor, ha csak egy ablak lenne egyszerre nyitva.

A szellőztetés időpontja 

Az sem mindegy, mikor nyitja ki az ablakokat, ha a rovarok rendszeresen problémát jelentenek. A nappali bogarakra általában igaz, hogy kedvelik a meleget, éppen ezért, ha csak lehet, ne azt az ablakot nyissa ki, amelyik a ház vagy lakás éppen napsütötte oldalán található. 

Ha főként ezekkel gyűlik meg a problémája, időzítse a szellőztetést az esti vagy a hajnali órákra. Ezzel szemben a szúnyogok és az éjszakai lepkék a sötétedés utáni órákban a legaktívabbak. 

A kereszthuzat ugyan jó módszer ellenük, ám arról se feledkezzen meg, hogy a szellőztetés ideje alatt lekapcsolja a villanyt, ugyanis a fény vonzza őket, így sokkal kevesebb szökik majd be a lakásba. 

Szerencsére bizonyos illatok kifejezetten taszítják a szúnyogokat, ilyen például a szegfűszeg is, melyet alkalmazhat illóolaj formájában is, például kis vattapamacsra csepegtetve. Porrá törve kis vászonzacskókba is töltheti, de már az egész fűszer is hatékony, ha például egy kis tálkában az ágya mellé tesz belőle egy nagyobb adagot.

Ha további információkra van szüksége, érdemes körülnéznie facebookos oldalunkon is!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...